Těsto
- hladká mouka (pšeničná ) 500 g
- máslo 250 g
- cukr krupice 80–100 g
- bílý jogurt ( smetanový, tuk 10 %) 100–140 g
- máslo (na vymazání plechu)
- hladká mouka (na podsypání)
Náplň
- jablka 12–16 ks (dle velikosti)
- strouhanka 2 lžíce
- mletá skořice 3 lžičky
- vanilkový cukr 1 lžíce
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy, rozkrájejte do ní máslo a směs promíchejte nožem, aby se kousky másla obalily moukou. Přidejte cukr a jogurt, znovu promíchejte nožem a přisypte prášek do pečiva. Uhněťte hladké těsto. Můžete ho vypracovat také v robotu s nástavcem metla. Těsto uložte do lednice.
- Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nastrouhejte je nahrubo nebo pokrájejte na tenké plátky.
- Plech vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu vyválejte na lehce pomoučené ploše na plát o velikosti plechu. Srovnejte ho do plechu a posypte strouhankou.
- Na těsto se strouhankou vyskládejte rovnoměrně jablka. Posypte skořicí a cukrem. Zbylé těsto rozválejte na pomoučené ploše na stejně velký plát, zakryjte jím jablka a urovnejte okraje. Těsto propíchněte na několika místech vidličkou, aby mohla unikat při pečení pára.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do horního plátu těsta vyjde ven čistá a suchá.
Vyzkoušejte také jednoduchý šťavnatý jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Inspirujte se dalšími recepty na jablečné koláče ze všech koutů světa
Zkuste také recept na jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE