Kateřina Kuranova / Smoothcooking.cz

Jablečný chalupářský koláč babičky Haničky

Moje hodnocení
3x

Šťavnatá vrstva strouhaných jablek mezi dvěma vrstvami křehkého a zároveň měkkého sladkého těsta. Pekla vám babička taky takový? Pokud ne, zakusíte léto na chalupě, pokud ano a nemáte recept, vyzkoušejte tento a třeba se pro své děti, vnoučata a přátele stanete takovou kouzelnou babičkou.

1 porce
60 minut
česká

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy, rozkrájejte do ní máslo a směs promíchejte nožem, aby se kousky másla obalily moukou. Přidejte cukr a jogurt, znovu promíchejte nožem a přisypte prášek do pečiva. Uhněťte hladké těsto. Můžete ho vypracovat také v robotu s nástavcem metla. Těsto uložte do lednice.
  2. Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nastrouhejte je nahrubo nebo pokrájejte na tenké plátky.
  3. Plech vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C.
  4. Odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu vyválejte na lehce pomoučené ploše na plát o velikosti plechu. Srovnejte ho do plechu a posypte strouhankou.
  5. Na těsto se strouhankou vyskládejte rovnoměrně jablka. Posypte skořicí a cukrem. Zbylé těsto rozválejte na pomoučené ploše na stejně velký plát, zakryjte jím jablka a urovnejte okraje. Těsto propíchněte na několika místech vidličkou, aby mohla unikat při pečení pára.
  6. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do horního plátu těsta vyjde ven čistá a suchá.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Kuranova / Smoothcooking.cz


Přečtěte si také

Recepty