Suroviny
- polohrubá mouka 400 g
- mléko 200 ml
- droždí 3/4 kostky
- moučkový cukr 3–4 lžíce
- vejce 1 ks
- sůl špetka
- ovoce (dle chuti, např. meruňky, borůvky aj.)
Připravte kynuté ovocné knedlíky podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Do mísy prosijte všechnu mouku a udělejte do ní větší důlek. Do důlku rozdrobte droždí, posypejte cukrem a zalijte necelou polovinou vlažného mléka.
- Nepatrně posypejte moukou a promíchejte - pouze část v důlku! Nechte vzejít kvásek cca 15 minut.
- Pak přimíchejte zbytek mléka, ve kterém rozmíchejte vajíčko a špetku soli. Vypracujte hladké těsto.
- V teple nechte kynout asi hodinu. Pak prohněťte, vyválejte a větším hrnkem vykrojte kolečka, která poklaďte ovocem dle chuti.
- Zabalte a v ruce uválejte kuličky. Nechte ještě asi 10 minut kynout.
- Vkládejte do vroucí vody na cca 12 minut. V polovině vaření otočte vařečkou ty knedlíky, které vyplavaly. Vyjměte z vody a propíchejte vidličkou.
PRIMA TIP: Hotové knedlíky podávejte s nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem
Vyzkoušejte také jahodové knedlíky z tvarohového těsta podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohové knedlíky jahodové