Najděte si recept
Na co máte chuť?

Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Článek
15 neodolatelných receptů na sladké ovocné knedlíky
Suroviny (4 porce)
Těsto:
- brambory 600 g
- špetka soli
- Vejce 1 ks
- krupice 75 g
- hrubá mouka 200 g + na posypání
Náplň:
- svěstky 500 g
Dokončení:
Postup
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte je vychladnout, oloupejte a pak najemno nastrouhejte. Přidejte sůl, vejce, krupici a nakonec prosátou mouku. Vypracujte tužší, ale tvárné těsto.
Těsto na moukou oprášené ploše rozválejte na výšku asi 3 mm a rozkrájejte ho na čtverce 4 x 4 cm. Do každého kousku zabalte buď celou švestku nebo jen její půlku. Obalte ji těstem a pečlivě uhlaďte a vytvarujte knedlíky.
Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a lehce ji osolte. Vkládejte knedlíky, opatrně promíchejte, aby se nelepily ke dnu. Na mírnějším stupni vařte, až vyplavou na povrch. Podávejte je přelité máslem, pocukrované, posypané nastrouhaným tvarohem.
PRIMA TIP: Debata o vypeckovávání ovoce do různých moučníků nebere konce. Pecky třešní či švestek obsahují vonné oleje a ty přispívají k výraznější chuti hotového pokrmu, ale pro mnohé je jejich vybírání ne zrovna příjemným aspektem jídla. Naši prarodiče to ale také vyřešili dost šalamounsky – místo pecky můžete do švestky vložit oloupanou mandli… a to je tedy opravdu pochutnání.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta. Foto: L.A. CREATIVE FOOD