Suroviny
- celé kuře (stehna, křídla, prsa) 1 ks
- sůl
- pepř
- olivový olej
- anglická slanina 50 g
- cibule (větší) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- tymián pár snítek
- suché víno (bílé) 50 ml
- kuřecí vývar 200 ml
- dijonská hořčice 1 lžíce
- smetana ke šlehání (33%, na zjemnění) 50 ml
Postup přípravy:
- Nejprve vykostěte kuře. Stehna rozdělte na stehno a paličku. Prsa i s kůží rozpulte, křídla zbavte letek.
- Ze zbytků (skeletu a spol.) si uvařte vývar. Kuřecí maso osolte a opepřete. Na hlubší pánvi (takové, která může do trouby) rozehřejte olej.
- Maso „zatáhněte“ z obou stran dozlatova a dejte stranou. Troubu předehřejte na 180 °C. Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
- Na výpeku v pánvi orestujte slaninu s cibulí, poté přidejte česnek a tymián, restujte. Zalijte vínem a redukujte.
- Poté nalijte vývar a dál redukujte asi tak na polovinu. Vmíchejte hořčici, nechte krátce povařit a přidejte zpátky kuřecí maso. Maso pořádně polijte omáčkou, nejlépe pomocí lžíce.
- Přiklopte a pánev vložte do trouby. Pečte přiklopené 30 minut. Poté odklopte, maso znovu polijte omáčkou a pečte dozlatova, asi 30 minut. Nakonec vmíchejte smetanu a ještě 5 minut pečte, aby se chutě propojily.
- Ozdobte nakrájenou jarní cibulkou (nebo plocholistou petrželkou) a podávejte s pečenými bramborami.
JAK NA PEČENÉ BRAMBORY?
Troubu předehřejte na 180 °C. Omyjte brambory, a i se slupkou je nakrájejte na větší měsíčky. Přendejte do pekáče, osolte, opepřete, zakapejte olejem a promíchejte. Pečte dozlatova asi 45 minut. Podle toho, jak jsou brambory velké. Můžete je péct i s rozpůlenou cibulí a stroužky česneku (bez slupky). A nebojte se přidat i snítky rozmarýnu nebo listy šalvěje.