Suroviny
- celé kuře (celé farmářské kuře (pokud je malé, přidejte dvě stehna)) 1 ks
- sušený česnek
- kurkuma
- tandoori pasta
- olivový olej
- brambory (salátové baby ) 500 g
- rozmarýn 4 snítky
- máslo (na zjemnění výpeku)
- růžový pepř
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Vykostěte kuře tak, aby vám zůstaly dvě poloviny v celku.
- Kuře dejte na prkénko prsy nahoru. Menším ostrým nožíkem opatrně nakrojte a vykrojte skelet.
- Nožem veďte řez podél kosti a chrupavek, kůži nepřeřízněte. Rozkrojte na dvě poloviny. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Kuře osolte, opepřete, vetřete sušený česnek, kurkumu a tandoori.
- Na větší pánvi rozehřejte olej. Zatáhněte na něm kuře z obou stran dozlatova.
- Na plech dejte očištěné brambory i se slupkou, navrch dejte orestované kuře.
- Přidejte lehce podrcený růžový pepř a rozmarýn.
- Do výpeku přidejte máslo a nechte rozpustit. Šťávou přelijte kuře a pečte dozlatova, minimálně 1 hodinu (záleží na velikosti kuřete).
- Jak poznáte, že už je kuře uvnitř upečené, když nemáte sondu? Píchněte do něj vidličkou, pokud je hotové, snadno vidličku vytáhnete. Nesmí z něj vytéct ale „krvavá“ šťáva.