Suroviny
- kuřecí paličky 1,5 kg
Marináda
- sůl 2 lžičky
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- citronová šťáva z ½ citronu
- olivový olej 2 lžíce
Omáčka piri-piri
- červené chilli papričky (sušené, ideálně druh ptačí očko, nakrájené) 7–8 ks
- česnek (nahrubo nakrájený) 1 stroužek
- červený vinný ocet 1½ lžíce
- olivový olej 125 ml
- mletá pálivá paprika (nejlépe uzená) 1½ lžíce
- cukr krupice ¼ lžičky
- oregano (sušené) 1 lžička
- sůl
K podávání
- citron
- hranolky (nebo rýže či čerstvé pečivo)
Postup přípravy
- V míse promíchejte všechny přísady na marinádu. Vložte stehýnka, dobře je obalte v marinádě, mísu přikryjte a dejte na 1 hodinu do ledničky.
- Omáčku piri-piri připravte smícháním všech uvedených surovin s výjimkou oregana a rozmixujte na pastu. Nakonec vmíchejte oregano a je-li omáčka příliš hustá, povolte ji trochou olivového oleje. Je všeobecně užitečná, co nespotřebujete na kuře, uchovejte ve vysterilizované sklenici v ledničce, vydrží několik týdnů.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Namarinovaná stehýnka rozložte do pekáče a pečte je asi 25 minut, pak přepněte na gril a pečte je ještě asi 5 minut, až budou hezky připečená. Na závěr je potřete asi 4 lžícemi omáčky piri-piri.
- Kuře podávejte s dílky citronu k zakápnutí a zvolenou přílohou.
PRIMA TIP: Kuře piri-piri se často připravuje i na venkovním grilu, celkem byste ho měli grilovat asi 30 minut, ale nejlepší způsob zjištění propečenosti je vpichovým teploměrem, v nejsilnější části by maso mělo mít uvnitř 75°C, aby bylo bezpečné.
Pečené kuře s pikantní omáčkou piri-piri Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte také pečené kuře na másle ze zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE