Prima FRESH

Poklady portugalské kuchyně: Pečené kuře s pikantní omáčkou piri-piri

Moje hodnocení
2x

S touhle jednoduchou, razantní a návykovou úpravou kuřete se dnes setkáte velmi často, jde o velmi populární portugalsko-mozambický export, kdy kombinace různých vlivů dosahuje úžasné jednoty. Sám název piri-piri odkazuje k ostrosti afrických chilli papriček, ale tu samozřejmě můžete upravit podle své chuti a dostupnosti papriček.

4 porce
60 minut
středomořská

Suroviny

Marináda

Omáčka piri-piri

K podávání

  • citron
  • hranolky (nebo rýže či čerstvé pečivo)

Postup přípravy

  1. V míse promíchejte všechny přísady na marinádu. Vložte stehýnka, dobře je obalte v marinádě, mísu přikryjte a dejte na 1 hodinu do ledničky.
  2. Omáčku piri-piri připravte smícháním všech uvedených surovin s výjimkou oregana a rozmixujte na pastu. Nakonec vmíchejte oregano a je-li omáčka příliš hustá, povolte ji trochou olivového oleje. Je všeobecně užitečná, co nespotřebujete na kuře, uchovejte ve vysterilizované sklenici v ledničce, vydrží několik týdnů.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Namarinovaná stehýnka rozložte do pekáče a pečte je asi 25 minut, pak přepněte na gril a pečte je ještě asi 5 minut, až budou hezky připečená. Na závěr je potřete asi 4 lžícemi omáčky piri-piri.
  4. Kuře podávejte s dílky citronu k zakápnutí a zvolenou přílohou.
PRIMA TIP: Kuře piri-piri se často připravuje i na venkovním grilu, celkem byste ho měli grilovat asi 30 minut, ale nejlepší způsob zjištění propečenosti je vpichovým teploměrem, v nejsilnější části by maso mělo mít uvnitř 75°C, aby bylo bezpečné.

Vyzkoušejte také pečené kuře na másle ze zeleninou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty