Medové pečené kuře s pomerančem a fetou podle Jamieho Olivera

Moje hodnocení
1x

Přidejte ke známému sladce šťavnatému spojení kuřete, medu a pomeranče řecký sýr feta a rozehrajete další chuťové pohárky, tentokrát kyselé a hořké. Výsledkem je ale chuť umami, kterou podpoří ještě jemné nesolené pistácie.

4 porce
90 minut
442 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí kousky vložte do studeného velkého mělkého kastrolu a opékejte je na silném stupni dozlatova, zhruba 10 minut při pravidelném obracení.
  2. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo, otrhejte lístky z oregana. Pomeranče omyjte horkou vodou a škrabkou na zeleninu oloupejte kůru. Přidejte ji do kastrolu s cibulí, oreganem a vinným octem. Osolte a opepřete.
  3. Kuřecí kousky otočte kůží nahoru, přiklopte a pečte v předehřáté troubě 45 minut, až se maso bude lehce oddělovat od kostí.
  4. Kastrol přesuňte zpět na plotýnku a sejměte poklici. Na maso vymačkejte šťávu z pomerančů. Rajčátka nakrájejte na čtvrtky a přidejte je k masu. Opékejte na středním až silném stupni, až rajčátka změknou a směs bude bublat.
  5. Pistácie nasekejte najemno. Maso zakápněte medem, posypte pistáciemi a rozdrobte navrch fetu. Podávejte v kastrolu, ať si každý nabere sám. Dobře se k tomu hodí kuskus nebo zeleninový salát.
PRIMA TIP: Feta je chráněné označení sýrů z ovčího či kozího mléka naložených v solném nálevu, které pocházejí z Řecka. Jedná se o čerstvý sýr, který v (uzavřeném) nálevu vydrží až jeden rok. Od balkánského příbuzného se liší použitým mlékem, slaností nálevu a hlavně chutí. Mladá měkká feta je jemnější, tvrdší vyzrálejší výraznější a kořeněnější. Fetu ničím nenahrazujte, pokud přece jen sáhnete po balkánském sýru, propláchněte ho nejprve ve vodě, abyste zmírnili jeho slanost.

Inspirujte se dalšími originálními recepty od Jamieho Olivera

Vyzkoušejte parádní recept na pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jeden

Jamie Oliver Jeden

Zázraky z jedné pánve

Návrat ke kořenům, tak by se dalo nazvat téma nejnovější kuchařky Jamie Olivera. Najdete tady 120 receptů, k jejichž přípravě vám stačí jen jedna jediná nádoba, ať už je to pánev, hrnec, pekáč nebo sklenička, které Jamie symbolicky věnoval své ženě Jools. Kapitoly jsou rozdělené do několika témat, například zelenina, kuřata či dezerty. „Skvělé, jednoduché nápady,“ píše Daily Mail. „Přímo přetéká snadnými, dostupnými jídly a moučníky z jednoho hrnce,“ potvrzuje časopis BBC Good Food. „Prostě náš nejoblíbenější kuchař,“ uzavírá Sainsbury´s Magazine.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty