Suroviny
- kuřecí paličky (a horní stehna s kostí a kůží) 1 kg
- červená cibule 2 ks
- čerstvé oregano 1 svazek (20 g)
- pomeranč (chemicky neošetřený) 2 ks
- červený vinný ocet 2 lžíce
- cherry rajčata (barevná) 160 g
- pistácie (vyloupané, nesolené) 20 g
- med (tekutý) 2 lžíce
- feta 20 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- kuskus (nebo salát k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí kousky vložte do studeného velkého mělkého kastrolu a opékejte je na silném stupni dozlatova, zhruba 10 minut při pravidelném obracení.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo, otrhejte lístky z oregana. Pomeranče omyjte horkou vodou a škrabkou na zeleninu oloupejte kůru. Přidejte ji do kastrolu s cibulí, oreganem a vinným octem. Osolte a opepřete.
- Kuřecí kousky otočte kůží nahoru, přiklopte a pečte v předehřáté troubě 45 minut, až se maso bude lehce oddělovat od kostí.
- Kastrol přesuňte zpět na plotýnku a sejměte poklici. Na maso vymačkejte šťávu z pomerančů. Rajčátka nakrájejte na čtvrtky a přidejte je k masu. Opékejte na středním až silném stupni, až rajčátka změknou a směs bude bublat.
- Pistácie nasekejte najemno. Maso zakápněte medem, posypte pistáciemi a rozdrobte navrch fetu. Podávejte v kastrolu, ať si každý nabere sám. Dobře se k tomu hodí kuskus nebo zeleninový salát.
PRIMA TIP: Feta je chráněné označení sýrů z ovčího či kozího mléka naložených v solném nálevu, které pocházejí z Řecka. Jedná se o čerstvý sýr, který v (uzavřeném) nálevu vydrží až jeden rok. Od balkánského příbuzného se liší použitým mlékem, slaností nálevu a hlavně chutí. Mladá měkká feta je jemnější, tvrdší vyzrálejší výraznější a kořeněnější. Fetu ničím nenahrazujte, pokud přece jen sáhnete po balkánském sýru, propláchněte ho nejprve ve vodě, abyste zmírnili jeho slanost.
Medové pečené kuře s pomerančem a fetou podle Jamieho Olivera Zdroj: Jeden
Inspirujte se dalšími originálními recepty od Jamieho Olivera
Vyzkoušejte parádní recept na pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE