Suroviny
- kuřecí paličky (a horní stehna s kostí a kůží) 1 kg
- červená cibule 2 ks
- čerstvé oregano 1 svazek (20 g)
- pomeranč (chemicky neošetřený) 2 ks
- červený vinný ocet 2 lžíce
- cherry rajčata (barevná) 160 g
- pistácie (vyloupané, nesolené) 20 g
- med (tekutý) 2 lžíce
- feta 20 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- kuskus (nebo salát k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí kousky vložte do studeného velkého mělkého kastrolu a opékejte je na silném stupni dozlatova, zhruba 10 minut při pravidelném obracení.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo, otrhejte lístky z oregana. Pomeranče omyjte horkou vodou a škrabkou na zeleninu oloupejte kůru. Přidejte ji do kastrolu s cibulí, oreganem a vinným octem. Osolte a opepřete.
- Kuřecí kousky otočte kůží nahoru, přiklopte a pečte v předehřáté troubě 45 minut, až se maso bude lehce oddělovat od kostí.
- Kastrol přesuňte zpět na plotýnku a sejměte poklici. Na maso vymačkejte šťávu z pomerančů. Rajčátka nakrájejte na čtvrtky a přidejte je k masu. Opékejte na středním až silném stupni, až rajčátka změknou a směs bude bublat.
- Pistácie nasekejte najemno. Maso zakápněte medem, posypte pistáciemi a rozdrobte navrch fetu. Podávejte v kastrolu, ať si každý nabere sám. Dobře se k tomu hodí kuskus nebo zeleninový salát.
PRIMA TIP: Feta je chráněné označení sýrů z ovčího či kozího mléka naložených v solném nálevu, které pocházejí z Řecka. Jedná se o čerstvý sýr, který v (uzavřeném) nálevu vydrží až jeden rok. Od balkánského příbuzného se liší použitým mlékem, slaností nálevu a hlavně chutí. Mladá měkká feta je jemnější, tvrdší vyzrálejší výraznější a kořeněnější. Fetu ničím nenahrazujte, pokud přece jen sáhnete po balkánském sýru, propláchněte ho nejprve ve vodě, abyste zmírnili jeho slanost.
Inspirujte se dalšími originálními recepty od Jamieho Olivera
Vyzkoušejte parádní recept na pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE