Piškoty:
- vejce 2 ks
- moučkový cukr 60 g
- polohrubá mouka 70 g
Náplň:
- plátková želatina 14 g
- tučný tvaroh 500 g
- zakysaná smetana 200 g
- cukr krupice 80 g
- smetana ke šlehání (33%) 200 ml + na dokončení
- maliny 125 g + na ozdobu
- borůvky 125 g + na ozdobu
Mátový cukr:
- máta 1 hrst
- cukr krupice 2 lžíce
Postup přípravy:
- Na piškoty vyšlehejte žloutky se 40 g moučkového cukru do pěny. Zvlášť vyšlehejte tuhý sníh z bílků spolu se zbylými 20 g cukru. Sníh smíchejte se žloutkovou pěnou, přidejte mouku a zlehka stěrkou zapracujte.
- Směs přendejte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte piškoty. Pečte při 160 °C asi 12 minut.
- Na náplň namočte želatinu do 100 ml studené vody. Tvaroh vyšlehejte se zakysanou smetanou a cukrem. Smetanu (200 ml) vyšlehejte do polotuha. Želatinu rozpusťte v hrnci a poté ji zašlehejte do tvarohové hmoty. Nakonec ještě opatrně vmíchejte vyšlehanou šlehačku.
- Dno a boky dortové formy o průměru cca 22 cm vyložte upečenými piškoty. Poté vrstvěte připravený krém, ovoce, piškoty, další vrstvu krému, ovoce a piškoty. Poslední vrstvu piškotů zatřete zbylým krémem a formu uložte ztuhnout do chladu, nejlépe do druhého dne.
- Poté ozdobte dort smetanou vyšlehanou do tuha, zbylým ovocem, lístky máty a mátovým cukrem, který si připravte tak, že si v hmoždíři utřete cukr s pokrájenými lístky máty. Dort podávejte vychlazený.
Další efektní dort, který si můžete upéct alespoň jednou za život. Pusťte si videorecept na tento mecháček!
Kompletní recept najdete ZDE: Mechový dort
Nebo mrkněte na další recepty s piškotem: