Piškotová roláda s jahodami a gumovými medvídky

Moje hodnocení
9x

Blíží se Mezinárodní den dětí, a pokud přemýšlíte, čím malé ratolesti překvapit, může se vám hodit recept na tuto nadýchanou roládu s čerstvými jahodami a veselými medvídky ze želatiny. Mimochodem, i tento želatinový elegán slaví. Letos má krásné kulaté jubileum, dělá nám radost už 100 let!

8 porcí
60 minut

Piškot

Citronový curd

Vanilkový krém

Postup přípravy

  1. Začněte s přípravou citronového krému. V nerezové nebo skleněné misce smíchejte žloutky, citronovou šťávu a cukr a posaďte ji na hrnec tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vařte pár minut, dokud směs nezhoustne na konzistenci krému. Poté odstavte z tepla a ručně vmíchejte máslo. Nechte vychladnout.
  2. Bílky vyšlehejte na pevný sníh a dejte stranou. Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Mouku prosejte a spolu s bílkovým sněhem střídavě vmíchejte stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promíchejte.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem, nalijte na něj těsto, povrch uhlaďte stěrkou a pečte dozlatova zhruba 9 minut.
  4. Na upečený piškotový plát položte navlhčenou utěrku a za pomoci prkénka ho převraťte. Sloupněte pečicí papír a roládu po delší straně zaviňte i s utěrkou a nechte vychladnout.
  5. Na vanilkový krém dejte do mixéru mascarpone, smetanu, vanilkový extrakt a cukr, šlehejte na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience spojily. Poté zvyšte výkon téměř na maximum a rychle vyšlehejte tužší krém.
  6. Vychladlou roládu rozviňte, potřete citronovým a vanilkovým krémem (část si dejte stranou na závěrečné zdobení), posypte kousky jahod, zaviňte do rolády a nechte asi hodinu vychladit, aby náplň ztuhla a zpevnila. Poté na hřbet rolády nastříkejte zbylý krém a ozdobte medvídky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Haribo


Přečtěte si také

Recepty