Piškot
- vejce 5 ks
- cukr krystal 5 lžic
- polohrubá mouka 5 lžic
Citronový curd
- žloutek 3 ks
- citronová šťáva 60 ml
- cukr krystal 60 g
- máslo 45 g
Vanilkový krém
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- moučkový cukr 50 g
- jahody (čerstvé, nakrájené na menší kousky) 1 hrst
- bonbony (želatinoví medvídci na ozdobení (HARIBO Goldbären))
Postup přípravy
- Začněte s přípravou citronového krému. V nerezové nebo skleněné misce smíchejte žloutky, citronovou šťávu a cukr a posaďte ji na hrnec tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vařte pár minut, dokud směs nezhoustne na konzistenci krému. Poté odstavte z tepla a ručně vmíchejte máslo. Nechte vychladnout.
- Bílky vyšlehejte na pevný sníh a dejte stranou. Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Mouku prosejte a spolu s bílkovým sněhem střídavě vmíchejte stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promíchejte.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem, nalijte na něj těsto, povrch uhlaďte stěrkou a pečte dozlatova zhruba 9 minut.
- Na upečený piškotový plát položte navlhčenou utěrku a za pomoci prkénka ho převraťte. Sloupněte pečicí papír a roládu po delší straně zaviňte i s utěrkou a nechte vychladnout.
- Na vanilkový krém dejte do mixéru mascarpone, smetanu, vanilkový extrakt a cukr, šlehejte na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience spojily. Poté zvyšte výkon téměř na maximum a rychle vyšlehejte tužší krém.
- Vychladlou roládu rozviňte, potřete citronovým a vanilkovým krémem (část si dejte stranou na závěrečné zdobení), posypte kousky jahod, zaviňte do rolády a nechte asi hodinu vychladit, aby náplň ztuhla a zpevnila. Poté na hřbet rolády nastříkejte zbylý krém a ozdobte medvídky.