Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Piškotová roláda s jahodami a gumovými medvídky
Blíží se Mezinárodní den dětí, a pokud přemýšlíte, čím malé ratolesti překvapit, může se vám hodit recept na tuto nadýchanou roládu s čerstvými jahodami a veselými medvídky ze želatiny. Mimochodem, i tento želatinový elegán slaví. Letos má krásné kulaté jubileum, dělá nám radost už 100 let!
do 1 hodiny
8–10 porcí
Suroviny (8–10 porcí)
Piškot:
- vejce 5 ks
- cukr krystal 5 lžic
- polohrubá mouka 5 lžic
Citronový curd:
- žloutky 3 ks
- citronová šťáva 60 ml
- cukr krystal 60 g
- máslo 45 g
Vanilkový krém:
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cukr moučka 50 g
- čerstvé jahody, nakrájené na menší kousky 1 hrst
- želatinoví medvídci na ozdobení (HARIBO Goldbären)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Začněte s přípravou citronového krému. V nerezové nebo skleněné misce smíchejte žloutky, citronovou šťávu a cukr a posaďte ji na hrnec tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vařte pár minut, dokud směs nezhoustne na konzistenci krému. Poté odstavte z tepla a ručně vmíchejte máslo. Nechte vychladnout.
- Bílky vyšlehejte na pevný sníh a dejte stranou. Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Mouku prosejte a spolu s bílkovým sněhem střídavě vmíchejte stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promíchejte.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem, nalijte na něj těsto, povrch uhlaďte stěrkou a pečte dozlatova zhruba 9 minut.
- Na upečený piškotový plát položte navlhčenou utěrku a za pomoci prkénka ho převraťte. Sloupněte pečicí papír a roládu po delší straně zaviňte i s utěrkou a nechte vychladnout.
- Na vanilkový krém dejte do mixéru mascarpone, smetanu, vanilkový extrakt a cukr, šlehejte na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience spojily. Poté zvyšte výkon téměř na maximum a rychle vyšlehejte tužší krém.
- Vychladlou roládu rozviňte, potřete citronovým a vanilkovým krémem (část si dejte stranou na závěrečné zdobení), posypte kousky jahod, zaviňte do rolády a nechte asi hodinu vychladit, aby náplň ztuhla a zpevnila. Poté na hřbet rolády nastříkejte zbylý krém a ozdobte medvídky.