Suroviny
- piškoty (dětské ) 1,5 sáčku
- ovoce (rozmačkané drobné ovoce, ideálně jahody nebo maliny) 3–4 hrsti + na ozdobu
- zakysaná smetana 750 g
- smetana ke šlehání (ušlehaná) 250 ml
- moučkový cukr (podle chuti)
Sirup
- ovocná šťáva (čistá ) 150 ml
- cukr krupice 150 g
- rum (případně rum k namáčení piškotů nebo ovocný sirup či vychladlá překapaná káva)
Postup přípravy
- Do mísy nebo dortové formy vyložené papírem na pečení nejprve rozložte piškoty. Nebudete-li dezert podávat dětem, zakapejte je rumem, nechcete-li rum, použijte ovocnou šťávu nebo kávu.
- Promíchejte zakysanou smetanu s vyšlehanou šlehačkou a cukrem podle chuti a vmíchejte rozmačkané ovoce.
- Šťávu s cukrem svařte, až směs zhoustne.
- Na piškoty rozetřete část smetanové směsi s ovocem a postup zopakujte. Na závěr dezert přelijte sirupem, nádobu přetáhněte fólií a piškoťák nechte přes noc rozležet v chladu.
PRIMA TIP: Piškoťák patří k oněm příkladům lidové tvořivosti, které tvoří základ domácí kuchyně – ale mívá tolik verzí, v kolika domácnostech se připravuje. Výtečná je například varianta s meruňkami a čokoládovým krémem či pařížskou šlehačkou (šlehanou s kakaem), dá se použít i kompotované ovoce atd. Jsme toho názoru, že podstatnou součástí jeho kouzla je použití typicky místních dětských piškotů, zatímco u tiramisu by to měly být ony podlouhlé, tzv. cukrářské. Ale teorie bývají vždycky šedivé…
Vyzkoušejte jednoduchý nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE