Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem

Moje hodnocení
10x

Naše chatařská a chalupářská odpověď na italské tiramisu (anebo na prvorepublikový nepečený dort Malakov) je mimořádně povedeným kouskem. Přes zjevnou inspiraci nemůžeme mluvit o plagiátu, na to jsou vrstvy pravověrných dětských piškotů, domácího a kompotovaného ovoce i nejrůznějších krémů příliš specifické a naše rané vzpomínky příliš cenné… Spíš bychom pro něj chtěli ochrannou známku původu.

8 porcí
30 minut
česká

Suroviny

  • piškoty (dětské piškoty) 1,5 sáčku
  • rozmačkané drobné ovoce, ideálně jahody nebo maliny 3–4 hrsti + na ozdobu
  • zakysaná smetana 750 g
  • smetana ke šlehání, ušlehaná 250 ml
  • moučkový cukr podle chuti

Sirup

  • čistá ovocná šťáva 150 ml
  • cukr krupice 150 g
  • případně rum k namáčení piškotů nebo ovocný sirup či vychladlá překapaná káva

Postup přípravy

  1. Do mísy nebo dortové formy vyložené papírem na pečení nejprve rozložte piškoty. Nebudete-li dezert podávat dětem, zakapejte je rumem, nechcete-li rum, použijte ovocnou šťávu nebo kávu.
  2. Promíchejte zakysanou smetanu s vyšlehanou šlehačkou a cukrem podle chuti a vmíchejte rozmačkané ovoce.
  3. Šťávu s cukrem svařte, až směs zhoustne.
  4. Na piškoty rozetřete část smetanové směsi s ovocem a postup zopakujte. Na závěr dezert přelijte sirupem, nádobu přetáhněte fólií a piškoťák nechte přes noc rozležet v chladu.

PRIMA TIP: Piškoťák patří k oněm příkladům lidové tvořivosti, které tvoří základ domácí kuchyně – ale mívá tolik verzí, v kolika domácnostech se připravuje. Výtečná je například varianta s meruňkami a čokoládovým krémem či pařížskou šlehačkou (šlehanou s kakaem), dá se použít i kompotované ovoce atd. Jsme toho názoru, že podstatnou součástí jeho kouzla je použití typicky místních dětských piškotů, zatímco u tiramisu by to měly být ony podlouhlé, tzv. cukrářské. Ale teorie bývají vždycky šedivé…

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima Fresh


Přečtěte si také

Recepty