zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem

Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem

Hodnoceno: 5x
Naše chatařská a chalupářská odpověď na italské tiramisu (anebo na prvorepublikový nepečený dort Malakov) je mimořádně povedeným kouskem. Přes zjevnou inspiraci nemůžeme mluvit o plagiátu, na to jsou vrstvy pravověrných dětských piškotů, domácího a kompotovaného ovoce i nejrůznějších krémů příliš specifické a naše rané vzpomínky příliš cenné… Spíš bychom pro něj chtěli ochrannou známku původu.
do 30 minut
8–10 porcí

reklama

Postup

  1. Do mísy nebo dortové formy vyložené papírem na pečení nejprve rozložte piškoty. Nebudete-li dezert podávat dětem, zakapejte je rumem, nechcete-li rum, použijte ovocnou šťávu nebo kávu.
  2. Promíchejte zakysanou smetanu s vyšlehanou šlehačkou a cukrem podle chuti a vmíchejte rozmačkané ovoce.
  3. Šťávu s cukrem svařte, až směs zhoustne.
  4. Na piškoty rozetřete část smetanové směsi s ovocem a postup zopakujte. Na závěr dezert přelijte sirupem, nádobu přetáhněte fólií a piškoťák nechte přes noc rozležet v chladu.

PRIMA TIP: Piškoťák patří k oněm příkladům lidové tvořivosti, které tvoří základ domácí kuchyně – ale mívá tolik verzí, v kolika domácnostech se připravuje. Výtečná je například varianta s meruňkami a čokoládovým krémem či pařížskou šlehačkou (šlehanou s kakaem), dá se použít i kompotované ovoce atd. Jsme toho názoru, že podstatnou součástí jeho kouzla je použití typicky místních dětských piškotů, zatímco u tiramisu by to měly být ony podlouhlé, tzv. cukrářské. Ale teorie bývají vždycky šedivé…

Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem

reklama