Těsto
- vejce 8 ks
- hladká mouka 190 g
- cukr krupice 110 g
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy)
Náplň
- mléko 290 ml
- hladká mouka 60 g
- želatina (prášková) 1 lžička
- máslo (změklé) 310 g
- moučkový cukr 100 g
- vanilkový cukr (nebo 2 lžíce domácího vanilkového cukru) 2 sáčky
Griliáš
- cukr krupice 320 g
- lískové ořechy (nebo vlašské, jde použít i mandle či pistácie) 110 g
Postup příravy
- Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Mouku promíchejte s kypřicím práškem. Do sněhu zašlehejte při menších otáčkách postupně cukr, žloutky a mouku. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 35 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Mezitím připravte krém. V rendlíku zahřívejte mléko až téměř k varu. Vypněte plotýnku a za stálého míchání přidávejte mouku a želatinu. Pozor, želatina se nesmí vařit. Míchejte do zhoustnutí. Odstavte, na hladinu položte potravinářskou fólii a nechte vychladnout.
- Upečený korpus vytáhněte a nechte zchladnout ve formě.
- Vychladlé mléko vyšlehejte se změklým máslem a cukrem dohladka. Mléko i máslo musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Uložte ho do lednice.
- Na griliáš zahřívejte cukr v rendlíku na středním stupni. Nemíchejte ho, občas zakružte rendlíkem, aby se cukr rozpouštěl. Ořechy nasekejte nahrubo. Do rozpuštěného cukru, který začne zlátnout a houstnout (tvoří karamel), nasypte ořechy, VELMI OPATRNĚ (karamel je vroucí) promíchejte a směs vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte vychladnout a pak rozlámejte na kousky a rozmixujte je nahrubo.
- Zchladlý korpus jednou prokrojte a spodní část potřete polovinou krému. Přiklopte ji druhou částí korpusu, potřete ho seshora i po stranách a posypte drceným griliášem (nahoře i z boku). Uložte na 2 hodiny do lednice a pak podávejte.
PRIMA TIP: Kovovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vystříkejte olejem ve spreji a zlehka poprašte moukou. Můžete ji i vymazat máslem a vyložit pečicím papírem. Boky vymažte máslem nebo vystříkejte olejem a vysypte moukou. Silikonovou formu stačí jen zlehka vymazat máslem.
Vyzkoušejte také recept na výtečný mrkvový dort s ořechy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE