Cukrařinka: Pečeme s láskou

Piškotový dort plný griliáše podle Cukrařinky

Moje hodnocení
2x

Nadýchané piškotové těsto spojuje nevšední máslový krém z vařeného mléka s moukou, který téměř upadl v zapomnění. Křupavý griliáš dort nejen zdobí, ale dodává mu i sladkost a zároveň příjemnou karamelovou hořkost. Přidat ho můžete i do krému. Skvělá volba na všechny slavnostní příležitosti.

12 porcí
90 minut

Těsto

Náplň

Griliáš

Postup příravy

  1. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Mouku promíchejte s kypřicím práškem. Do sněhu zašlehejte při menších otáčkách postupně cukr, žloutky a mouku. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 35 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
  3. Mezitím připravte krém. V rendlíku zahřívejte mléko až téměř k varu. Vypněte plotýnku a za stálého míchání přidávejte mouku a želatinu. Pozor, želatina se nesmí vařit. Míchejte do zhoustnutí. Odstavte, na hladinu položte potravinářskou fólii a nechte vychladnout.
  4. Upečený korpus vytáhněte a nechte zchladnout ve formě.
  5. Vychladlé mléko vyšlehejte se změklým máslem a cukrem dohladka. Mléko i máslo musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Uložte ho do lednice.
  6. Na griliáš zahřívejte cukr v rendlíku na středním stupni. Nemíchejte ho, občas zakružte rendlíkem, aby se cukr rozpouštěl. Ořechy nasekejte nahrubo. Do rozpuštěného cukru, který začne zlátnout a houstnout (tvoří karamel), nasypte ořechy, VELMI OPATRNĚ (karamel je vroucí) promíchejte a směs vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte vychladnout a pak rozlámejte na kousky a rozmixujte je nahrubo.
  7. Zchladlý korpus jednou prokrojte a spodní část potřete polovinou krému. Přiklopte ji druhou částí korpusu, potřete ho seshora i po stranách a posypte drceným griliášem (nahoře i z boku). Uložte na 2 hodiny do lednice a pak podávejte.
PRIMA TIP: Kovovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vystříkejte olejem ve spreji a zlehka poprašte moukou. Můžete ji i vymazat máslem a vyložit pečicím papírem. Boky vymažte máslem nebo vystříkejte olejem a vysypte moukou. Silikonovou formu stačí jen zlehka vymazat máslem.

Vyzkoušejte také recept na výtečný mrkvový dort s ořechy podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cukrařinka: Pečeme s láskou

Andrea Burešová Lišková Cukrařinka: Pečeme s láskou

Blogerka Cukrařinka začala péct dorty a tvořit pro ně postavičky z marcipánu pro své syny. Z koníčku se postupně stala vášeň a z vášně profese. Své osvědčené recepty na dorty a dezerty si naštěstí nenechala pro sebe, ale velmi srozumitelně je popsala v kuchařce. A tak se můžete nechat inspirovat, potěšit se pohledem na krásné dobroty a vybrat si ty, které upečete při nejbližší vhodné příležitosti. Jejich ohromnou výhodou je rychlost a snadnost přípravy, takže postupně nejspíš vyzkoušíte všechny.

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty