Piškotový korpus
- máslo (pokojové teploty) 115 g (½ hrnku)
- cukr krupice 200 g (1 hrnek)
- vejce 2 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- hladká mouka 185 g (1 a ½ hrnku)
- kypřicí prášek do pečiva 1 ½ lžičky
- podmáslí 180 ml (1 a ½ hrnku)
Čokoládová roláda
- žloutek 24 ks
- cukr krupice 200 g (1 hrnek)
- vanilkový extrakt 1 lžička
- kávový extrakt (nemusí být) 1 lžička
- bílek 8 ks
- chlebová mouka 140 g (1 hrnek)
- kakao 40 g (⅓ hrnku)
Na potření
- mascarpone 1 kg (4 a ½ hrnku)
- moučkový cukr 200 g (1 a ⅔ hrnku)
- vanilkový extrakt 1 lžička
Čokoládová poleva
- tmavá čokoláda (nasekaná nadrobno) 225 g (2 hrnky)
- smetana ke šlehání (40%) 120 ml (1/2 hrnku)
- máslo 2 lžíce
Postup přípravy
- Na piškotový korpus předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu o průměru 25 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
- Elektrickými metlami ušlehejte máslo s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Po jednom zašlehávejte vejce a pak vanilku.
- V jiné míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a půl lžičky soli. Třetinu moučné směsi přidejte k máslu a promíchejte, pak přidejte polovinu podmáslí a promíchejte. Postupujte stejně, až zapracujete všechnu mouku a podmáslí, těsto příliš nepřešlehejte.
- Těsto přesuňte do formy a pečte 20 minut, až bude zlatohnědé a pružné. Nechte ho zcela vychladnout, pak vyjměte z formy a vodorovně rozkrojte na dvě stejné poloviny. Dejte je stranou.
- Na čokoládovou roládu předehřejte troubu na 200 °C. Dva plechy vyložte papírem na pečení a ten trochu potřete máslem. Elektrickými metlami ušlehejte žloutky, polovinu cukru, vanilku a kávový extrakt, pokud ho používáte. Šlehejte, až vznikne světle žlutá pěna.
- V čisté míse ušlehejte bílky se lžičkou soli do pěny. Přisypávejte zbylou polovinu cukru, až vznikne tuhý a lesklý sníh.
- V další míse promíchejte mouku s kakaem. Třetinu sněhu zatřete ke žloutkům, pak gumovou stěrkou zatřete zbytek sněhu. Navrch prosejte mouku s kakaem a zlehka zatřete, až vznikne homogenní těsto.
- Rovnoměrně ho rozdělte na plechy, uhlaďte a pečte 7 až 10 minut, až bude pružné. Nechte zcela vychladnout, přetáhněte fólií a nechte přes noc odpočívat.
- Na krém na potření promíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem.
- Na polevu dejte čokoládu do ohnivzdorné misky. V kastrolu promíchejte smetanu s máslem a uveďte do mírného varu. Přelijte přes čokoládu a nechte 2 minuty stát. Pak prošlehejte, až bude čokoláda zcela rozpuštěná a hladká.
- Upečené těsto na rolády nechte na plechu a po délce rozkrojte na 10 cm široké pruhy – měli byste z každého plátu mít tři, tedy celkem šest pruhů. Každý potřete tenkou, rovnoměrnou vrstvou mascarpone a stočte do pevné rolky. Tu přesuňte ke konci dalšího pruhu a ten nabalujte a stáčejte dál, až budete mít velké kolo. Budete potřebovat kolo o průměru 25 cm – možná, že nějaký materiál zbude.
- Jeden plát vanilkového těsta potřete mascarpone a posaďte na něj stočené kolo dvoubarevného těsta. Potřete mascarpone a přiložte druhý plát vanilkového těsta. Pokud máte dortový kruh o průměru 25 cm, navlékněte ho na dort, aby lépe držel tvar, nemáte-li, obtočte dort fólií a dejte ho na 1 hodinu do mrazáku, aby mascarpone ztuhlo.
- Kruh nebo fólii sejměte a dort potřete tenkou rovnoměrnou vrstvou mascarpone. Dejte na 20 minut do ledničky. Pak pokryjte zbylým mascarpone a znovu dejte na 30 minut do ledničky.
PRIMA TIP: Z polevy můžete nastříkat na pečicí papír různé ozdoby (srdíčka). Dejte je na mrazák, aby ztuhla. Pak je přichyťte na dort pomocí zbylé polevy.
Vyzkoušejte také tvarohový dort Míša podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohový dort Míša – milovaná česká klasika