Suroviny
- brambory 350 g
- cuketa 350 g
- sůl (podle chuti)
- vejce 1 ks
- polohrubá mouka 350 g
- slanina 200 g
- sádlo (škvařené; podle potřeby)
- brynza 300 g
- zakysaná smetana 150 g
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy:
- Brambory oloupejte. Cukety a brambory omyjte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich v utěrce vodu. Dejte vše do misky, osolte a přidejte vejce a mouku.
- Dobře promíchejte a pak přes síto na halušky těsto protlačte do mírně vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou, nechte ještě půl minuty vařit a pak vše vložte do studené vody.
- Slaninu nakrájejte na plátky a opékejte ji nasucho v pánvi asi 8 minut dozlatova. Je-li potřeba, přidejte 2 lžíce sádla.
- Brynzu rozmíchejte se zakysanou smetanou v misce, podle chuti osolte a opepřete. Halušky přidejte na pánev se slaninou a společně restujte 5 minut. Podávejte s brynzou.
Vyzkoušejte další dobrotu z cukety, tzv. cukeťák! Máme pro vás videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Cuketový nákyp s uzeným masem
Nebo mrkněte na jiné slovenské recepty: