Slovenské brynzové pirohy se slaninou podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
1x

Pirohy z jednoduchého bramborového těsta můžete naplnit různými náplněmi, ale Pavel Berky doporučuje svůj rodinný recept s náplní z ovčí brynzy a vařených brambor. Křupavé škvarky z oravské slaniny nesmí chybět!

4 porce
60 minut
slovenská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je zcela vychladnout. Poté je podélně rozkrojte, vnitřky vydlabejte lžící do mísy a rozmačkejte na kaši. Odeberte z nich přibližně 100 g na přípravu náplně. Do zbylé kaše prosejte obě mouky, přidejte žloutek a větší špetku soli. Směs rukama vypracujte na hladké těsto. Pokud se vám zdá, že je směs příliš suchá, přidejte kousek studené vody.
  2. Do misky se zbylými bramborami dejte brynzu. Přidejte papriku, opepřete, lehce osolte a pořádně promíchejte.
  3. Těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 2 mm a vykrojte z něj kolečka o velikosti většího hrnku. Do středu každého kolečka dejte brynzovou náplň. Kolečko přeložte na polovinu a kraje dobře zatlačte, aby náplň při vaření nevytekla. Takto připravené pirohy ponořte do vroucí osolené vody. Počkejte, až vyplavou na hladinu, povařte je ještě 30-60 vteřin a poté je z vody vytáhněte.
  4. Slaninu a špek nakrájejte na malé kostičky a dejte do menšího kastrolu. Na mírném ohni nechte tuk z kostiček vyškvařit a poté přidejte máslo. Jakmile se v kastrolu rozpustí, tak vše dále ohřívejte ještě přibližně 5 minut, aby máslo lehce zhnědlo. Poté kastrol z plotny odstavte.
PRIMA TIP: Uvařené pirohy podávejte se zakysanou smetanou, přelité škvarky a výpekem z nich. Vše můžete posypat i nasekanou čerstvou pažitkou.

I letos Pavel Berky vydal kalendář s recepty a svými kresbami. Tentokrát věnovaný cestě kolem světa - tedy Pavlovým nejoblíbenějším světovým receptům. Kalendář se umístil i v soutěži Kalendář roku 2023 na krásném třetím místě. Vedle autentických receptů např. na řecký gyros, španělské tapas nebo mexické guacamole v něm najdete i třeba vynikající ukrajinský boršč nebo Pavlův rodinný recept na brynzové pirohy.

Kalendář Pavla Berkyho na rok 2023 je k dostání pouze na www.pavelberky.com.

Vyzkoušejte také recept na bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty