Suroviny
- polohrubá mouka 100 g
- hladká mouka 100 g
- brambory 300 g
- brynza 125 g
- uzená slanina (oravská) 200 g
- špek 100 g
- žloutek 1 ks
- máslo 80 g
- pažitka 20 g
- zakysaná smetana
- mletá sladká paprika 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je zcela vychladnout. Poté je podélně rozkrojte, vnitřky vydlabejte lžící do mísy a rozmačkejte na kaši. Odeberte z nich přibližně 100 g na přípravu náplně. Do zbylé kaše prosejte obě mouky, přidejte žloutek a větší špetku soli. Směs rukama vypracujte na hladké těsto. Pokud se vám zdá, že je směs příliš suchá, přidejte kousek studené vody.
- Do misky se zbylými bramborami dejte brynzu. Přidejte papriku, opepřete, lehce osolte a pořádně promíchejte.
- Těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 2 mm a vykrojte z něj kolečka o velikosti většího hrnku. Do středu každého kolečka dejte brynzovou náplň. Kolečko přeložte na polovinu a kraje dobře zatlačte, aby náplň při vaření nevytekla. Takto připravené pirohy ponořte do vroucí osolené vody. Počkejte, až vyplavou na hladinu, povařte je ještě 30-60 vteřin a poté je z vody vytáhněte.
- Slaninu a špek nakrájejte na malé kostičky a dejte do menšího kastrolu. Na mírném ohni nechte tuk z kostiček vyškvařit a poté přidejte máslo. Jakmile se v kastrolu rozpustí, tak vše dále ohřívejte ještě přibližně 5 minut, aby máslo lehce zhnědlo. Poté kastrol z plotny odstavte.
PRIMA TIP: Uvařené pirohy podávejte se zakysanou smetanou, přelité škvarky a výpekem z nich. Vše můžete posypat i nasekanou čerstvou pažitkou.
Slovenské brynzové pirohy se slaninou podle Pavla Berkyho Zdroj: Recepty / Pavel Berky
I letos Pavel Berky vydal kalendář s recepty a svými kresbami. Tentokrát věnovaný cestě kolem světa - tedy Pavlovým nejoblíbenějším světovým receptům. Kalendář se umístil i v soutěži Kalendář roku 2023 na krásném třetím místě. Vedle autentických receptů např. na řecký gyros, španělské tapas nebo mexické guacamole v něm najdete i třeba vynikající ukrajinský boršč nebo Pavlův rodinný recept na brynzové pirohy.
Kalendář Pavla Berkyho na rok 2023 je k dostání pouze na www.pavelberky.com.
Vyzkoušejte také recept na bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE