Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Cat & Cook
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Slovenské parené buchty – kynuté povidlové knedlíky

Slovenské parené buchty – kynuté povidlové knedlíky

Slovenské parené buchty – kynuté povidlové knedlíky Zdroj: Cat & Cook

  • Zavřít
Slovenské parené buchty – kynuté povidlové knedlíky

Slovenské parené buchty – kynuté povidlové knedlíky Zdroj: Cat & Cook

Moje hodnocení
21x

Ať už si je objednáte ve vychýrené kolibě na Slovensku, na rakouské sjezdovce, nebo třeba v klídku doma, určitě si je zamilujete! Kynuté knedlíky s různými náplněmi jsou populární v řadě zemích Evropy. Zkuste tyto s povidly!

8 porcí
60 minut
slovenská
Seznam.cz banner

Suroviny

  • hladká mouka 250 g
  • polohrubá mouka 250 g
  • droždí (čerstvé ) 30 g
  • plnotučné mléko 300 ml
  • vejce 2 ks
  • cukr krupice 40 g
  • rostlinný olej (na pomazání) 3 lžíce
  • švestková povidla (kvalitní ) 400 g
  • ořechy (mleté vlašské či pekanové oříšky na posypání)
  • moučkový cukr (na posypání)
  • máslo (na zalití)
  • sůl (velká špetka ) špetka
Nové nápady na moučníky z kynutého těsta

Nové nápady na moučníky z kynutého těsta

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte v rendlíku tak, aby bylo vlahé. Pozor, nesmí být horké, jinak by zabilo kvasinky v droždí. Mělo by mít mezi 30–40 °C. Zkrátka když do něj strčíte prst, neměli byste cítit větší změnu teploty, protože lidské tělo já většinou 36,5 stupně.
  2. Do většího hrnku rozdrobte droždí, přidejte lžičku mouky, lžičku cukru, promíchejte a zalijte asi 60 ml vlahého mléka. Rozkvedlejte dohladka a nechte na teplém místě (třeba u topení) vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
  3. Mezitím v míse robota / ve velké míse smíchejte prosátou mouku, zbytek cukru, sůl a řádně promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek a do něj vložte vejce.
  4. Přidejte hotový kvásek a mléko. Při ručním zpracování začněte vařečkou zadělávat těsto od středu. Při zpracování robotem použijte nástavec hák a zapněte ho na střední rychlostní stupeň.
  5. Po zapracování všech ingrediencí těsto zadělávejte alespoň dalších 10–15 minut. Zda je těsto správně zadělané, poznáte podle jeho hladkého a elastického vzhledu. V robotu to bude trvat 5–7 minut. Hladké těsto v míse přikryjte čistou utěrkou.
  6. Nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Nečekejte zbytečně dlouho, aby těsto nepřekynulo. Plyny, které se tvoří při kynutí, totiž v určité chvíli začnou zabíjet kvasinky a těsto se pak srazí. Většinou to trvá tak 45–60 minut v závislosti na teplotě v místnosti.
  7. Vykynuté těsto vyndejte na vál a ještě ho trochu zadělejte. Vyválejte ho na plát silný asi 0,7 mm – 1 cm a rozkrájejte na čtverečky o hraně asi 8–9 cm.
  8. Na čtverečky nanášejte větší lžičku povidel – samozřejmě co nejvíc se jich tam vejde, ale zase to nepřehánějte, aby povidla nevytékala, spojte protilehlé rohy a poté i ostatní mezery.
  9. Hotové začištěné knedlíky pokládejte pod čistou utěrku. Pokud nemáte váleček, zvažte si těsto a rozkrájejte ho na kousky o stejné hmotnosti (těsto bude mít kolem 900 g, tak třeba na 18 kousků po 50 gramech či trochu menší…).
  10. Každý kousek rukou vytvarujte na kolečko a postupujte stejně, jako je uvedeno výše.
  11. Knedlíky nechte kynout pod utěrkou ještě 15–20 minut. Mezitím si připravte hrnec, nalijte do něj asi 10 cm vody, přikryjte pařáčkem a potřete ho olejem. Důležité je, aby voda nebyla výš, než je dno pařáčku. Pokud máte například bambusový pařník, můžete ho použít podle návodu v receptu na gyoza knedlíčky (na pánvi).
  12. Vodu přiveďte k vysokému varu a poté stáhněte plamen na střední stupeň. Voda by měla vřít opravdu jen něžně – přizpůsobte plamen tak, aby měla kolem 100 °C. Vezměte čtyři knedlíky, které jste zabalili jako první, potřete je olejem a položte je na pařáček. Přikryjte pokličkou, stopněte 7 minut a připravte si špejli.
  13. Pokličku neotevírejte, aby se knedlíky nesrazily. Až vyprší 7 minut, otevřete pokličku a každý knedlík několikrát propíchněte špejlí nebo vidličkou. Pokud máte doma parní troubu, určitě ji využijte! Na perforovanou nádobu natřenou olejem položte knedlíky a připravujte je v páře na 100 °C 7 minut.
  14. Hotové knedlíky vložte do mísy a přikryjte utěrkou, dokud neuděláte zbytek.
  15. Velké množství másla rozehřejte v rendlíku na středním plameni. Na talíř položte knedlíky a doslova je zalijte máslem – je důležité, aby ho na talíři bylo dostatek.
  16. Zasypte je moučkovým cukrem a velkou dávkou mletých oříšků, ty rozhodně nevynechávejte, je to neskutečná kombinace!

Cat & Cook

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Slovensko Evropa povidla těsto knedlík

Návrhy pro vás

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí Sladké

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu Těstoviny

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče Maso

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sladké

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám Předkrmy a chuťovky

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Přílohy

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři Maso

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři


Přečtěte si také

Sladké
Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Prostřeno!
Prostřeno: Zapečený lilek se sýrem

Prostřeno: Zapečený lilek se sýrem

Prostřeno!
Prostřeno: Cheesecake do skleničky podle Tomáše

Prostřeno: Cheesecake do skleničky podle Tomáše

Prostřeno!
Prostřeno: Cuketová polévka s kari podle Tomáše

Prostřeno: Cuketová polévka s kari podle Tomáše

Prostřeno!
Prostřeno: Kuře na zázvoru se slaninou a rýží

Prostřeno: Kuře na zázvoru se slaninou a rýží

Těstoviny
Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu

Maso
Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Soutěžící
Tomáš Klofáč vaří podle toho, co najde v ledničce

Tomáš Klofáč vaří podle toho, co najde v ledničce

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sladké

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Maso
Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři Maso

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři Maso

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů Polévky

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Předkrmy a chuťovky
Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením Předkrmy a chuťovky

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem Předkrmy a chuťovky

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Předkrmy a chuťovky
Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Sladké
Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu Sladké

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Evropa musí být soběstačnější a nezávislejší. Ruská invaze je budíček, říká viceprezident EIB EU nemá prachy a chce je vybrat, kritizuje emisní povolenky SPD. Kupka navrhl dvoufázový plán PROFIL Vlastimila Válka: Hrdý Brňan, který porazil rakovinu a žena ho doma nechce

prima-zeny

Petra Švancaru si diváci zamilovali. V seriálu ho čeká nová životní etapa Jednou si lehnu a už nevstanu, říká Sedláčková, čím ji inspirovala Jiřina Bohdalová Rty jako spacák? Jakub Prachař rozesmál publikum historkami o Janu Maléřovi

prima-zoom

Z čeho je Pumpkin Spice Latte? Víc než 1000 vraků lodí v poušti? Odhalte záhadu smrtícího Pobřeží koster Největší savec, který kdy chodil po Zemi, byl velký jako šest slonů. Podívejte se, jak vypadal

prima-fresh

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

prima-cool

O čem bude Ledové království 3? První fotky z nejočekávanější hororové komedie roku. Jacka Blacka čeká zábavný teror v džungli Kdo si zahraje Kratose v seriálu God of War? Mezi 10 kandidáty jsou i Superman a Aquaman

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Kde našel Robert Redford svůj vysněný domov? Herec si zamiloval Utah Kočky se naučily mňoukat tak, aby to připomínalo dětský pláč Vzácné bledule: Jaké druhy u nás rostou a jak je pěstovat na zahradě?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.