Suroviny
- těstoviny (Conchiglioni; těstovinové mušle) 250 g
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- mrkev 2 ks
- celer 1/4 ks
- mleté vepřové maso 250 g
- mleté hovězí maso 250 g
- loupaná rajčata 600 ml
- parmezán 50 g
- oregano 1 rovná lžíce
- bazalka 1 rovná lžíce
- rozmarýn 1 lžička
- sůl
- pepř
- olivový olej
- petrželka (sekaná) 1 hrst
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte zeleninu. Cibuli očistěte, oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a prolisujte. Mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na malé kostky.
- Nyní připravte maso. Do větší mísy vložte obě mletá masa, přidejte bylinky (oregano, bazalku, rozmarýn) a rukou vše pořádně promíchejte tak, aby se chutě dostatečně prolnuly. Do velkého kastrolu dejte vařit vodu a v ní dle návodu uvařte conchiglioni. Když jsou uvařené, sceďte je a zalijte studenou vodou, aby při plnění nebyly již tak horké a lépe se s nimi pracovalo.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, vložte cibuli a nechte ji zesklovatět, poté přidejte česnek a nechte minutu restovat. Nyní přidejte mrkev a celer a opékejte 5 minut, poté přidejte připravené maso a spolu se zeleninou za občasného míchání restujte 10 minut.
- Orestovanou směs zalijte 300 ml loupaných rajčat, která jsou buď malá, nebo na kousky nakrájená, a směs ještě chvíli duste. Připravenou masovou směs dle chuti dosolte a dopepřete. Vedle plotny si připravte zapékací nádobu, my zvolili pánev, kterou lze vložit do trouby, a její dno i strany potřete olivovým olejem.
- Těstoviny plňte masovou směsí a poté je vkládejte do zapékací nádoby. Zbylá rajčata rozmixujte a nalijte do otvorů mezi těstovinami. Poté na ně nastrouhejte parmezán a dejte zapéct do trouby na 180 °C na 30 minut. Zapečené conchiglioni posypejte nadrobno nasekanou petrželkou a můžete podávat.
Máte rádi klasické recepty? Zkuste tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Zapečené těstoviny se šunkou a sýrem
Nebo zkuste další těstovinové recepty: