Suroviny
- máslová dýně 1 ks
- česnek 6 stroužků
- sušené chilli 1/2 lžičky
- olivový olej 4 lžíce
- sůl
- pepř
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- zakysaná smetana 100 ml
- máslo 60 g
- parmezán 60 g
- jarní cibulka 2 ks
- dýňová semínka (na ozdobu)
- těstoviny 500 g
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni rozkrojte podélně na dvě poloviny. Vydlabejte jádřince.
- Vnitřní části (vydlabané dýně) nakrájejte nožem křížem. Místo, kde byl jádřinec, vyplňte na plátky nakrájeným česnekem a chilli.
- Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Dýně pečte dozlatova, asi 60 minut. Opečené dýně (tak jak jsou s česnekem a olejem) vydlabejte a dužinu přendejte do nádoby od mixéru.
- Přilijte obě smetany, přidejte máslo a rozmixujte dohladka. Dýňová semínka nasucho opražte.
- Parmezán nastrouhejte, jarní cibulky nakrájejte na kolečka. Uvařte těstoviny dle návodu.
- Slijte je a ještě horké těstoviny smíchejte v hrnci s připravenou dýní. Přendejte na talíře, posypte jarní cibulkou, semínky a parmezánem.
Nebo si můžete připravit zapečené těstoviny podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE
Další fantastické recepty s dýní: