Suroviny
- krátké těstoviny, např. fusilli nebo penne 500 g
- Sůl
- malý květák 1 ks nebo 1/2 velkého
- vařené uzené maso 400 g
- Máslo 3 lžíce
- Vejce 6 ks
- čerstvě mletý pepř
- mletý muškátový květ 1 špetka
- Ementál 100 g
Postup přípravy
- Postavte vodu na těstoviny a osolte ji. Květák rozeberte na menší růžičky a omyjte je. Uzené nakrájejte na menší kostky.
- Těstoviny vařte společně s cca 50 g uzeného a květákem, doba se bude řídit podle návodu na obalu těstovin. Pokud použijete kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice, bude to trvat okolo 10 minut. Malé růžičky květáku přidejte zhruba po 5 minutách, aby se nerozvařily. Těstoviny díky společnému vaření s těmito přísadami nasáknou výbornou chuť i dovnitř. Slijte vodu a těstoviny s květákem a uzeným dejte do mísy.
- Na pánvi rozpusťte 2 lžíce másla a opečte na něm zbytek uzeného. V misce si rozmíchejte rozklepnutá vajíčka se solí, pepřem, muškátovým květem a hrubě nastrouhaným sýrem. Tuto směs i opečené uzené vmíchejte do těstovin s květákem.
- Troubu rozpalte na 180 stupňů. Zapékací mísu vymažte zbylým máslem, urovnejte do ní připravené těstoviny a dejte zapéct, dokud nebude povrch krásně zlatavý – bude to trvat cca 30 minut.