Suroviny
- těstoviny (kolínka) 500 g
- smetana ke šlehání (min. 31%) 200 ml
- ementál (nebo gouda či jiný polotvrdý sýr) 200 g
- šunka 4 silné plátky
- strouhanka 1 hrst
- strouhaný parmazán 25 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Slijte je a nechte okapat v cedníku.
- Mezitím v pánvi na nízkém stupni pomalu přiveďte smetanu k varu. Ementál nastrouhejte a za stálého míchání ho rozpusťte v horké smetaně, vznikne hladká omáčka.
- Sýrovou omáčku odstavte. Jarní cibulku a šunku nakrájejte nadrobno a vmíchejte do omáčky. Na závěr přidejte do omáčky okapané těstoviny. Osolte, opepřete a promíchejte.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Těstoviny vsypte do zapékací mísy, uhlaďte povrch a posypte je strouhankou a strouhaným parmazánem. Zapečte v troubě dozlatova asi 15–20 minut.
Vyzkoušejte i recept na klasické české šunkofleky podle videoreceptu krok za krokem
Kompletní recept najdete ZDE: Šunkofleky s uzeným masem podle rodinného receptu