Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zapečené těstoviny se šunkou a sýrem podle Pohlreicha
Křupavé opečené těstoviny a šunka s horkým rozteklým sýrem jsou stálice zimních večerů. Česká variace amerického národního pokrmu mac’n’cheese, tedy zapečených makaronů se sýrem, je perfektní ukázkou hřejivého rodinného jídla z jednoho pekáče. Zatímco Američané je jedí jako přílohu, nám vystačí bohatě jako hlavní chod. Když tak si k nim připravte směs listových salátů, která je odlehčí.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- kolínka 500 g
- smetana ke šlehání (min. 31%) 200 ml
- sýr ementál (nebo gouda či jiný polotvrdý sýr) 200 g
- jarní cibulka 1 ks
- šunka 4 plátky
- strouhanka 1 hrst
- parmazán 25 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Slijte je a nechte okapat v cedníku.
- Mezitím v pánvi na nízkém stupni pomalu přiveďte smetanu k varu. Ementál nastrouhejte a za stálého míchání ho rozpusťte v horké smetaně, vznikne hladká omáčka.
- Sýrovou omáčku odstavte. Jarní cibulku a šunku nakrájejte nadrobno a vmíchejte do omáčky. Na závěr přidejte do omáčky okapané těstoviny. Osolte, opepřete a promíchejte.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Těstoviny vsypte do zapékací mísy, uhlaďte povrch a posypte je strouhankou a strouhaným parmazánem. Zapečte v troubě dozlatova asi 15–20 minut.
Vyzkoušejte i výborný recept na zapečené těstoviny s květákem:
Taková normální kuchařka
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vždy prosazoval zdravý selský rozum, ať už při vaření, nebo v restauracích, které vedl i zlepšoval v televizním pořadu Ano, šéfe! Taková normální kuchařka je zhmotněním jeho postoje. Obsahuje recepty na hlavní jídla z běžně dostupných, zdravých surovin, které zvládne připravit začínající kuchařka i zkušená matadorka. Sám přiznává, že i doma vaří stejně – „hlavně ať je to dobré, rychle hotové a ať to není žádná věda.“ Kapitola omáček rozšíří vaše pole působnosti, stejně jako základní vybavení špajzky i tipy, jak zužitkovat to, co zbyde třeba od oběda. Prostě takové normální domácí vaření.
Vydalo nakladatelství Sevruga.