Speciály

Nej recepty s čerstvými bylinkami

Čerstvé bylinky jsou fenomén! Pokud to s vařením myslíte vážně, pořiďte si domů truhlíky a zasaďte si co nejvíc druhů. Každá bylinka má totiž něco do sebe a vaše vaření povznese na vyšší level.

Právě teď je ideální doba na sázení bylinek. V zahradnictvích nebo na farmářských trzích jich seženete nepřeberné množství, od klasiky až po ty exotičtější.

Bylinky dodají pokrmům svěží výraznou chuť, díky tomu nemusíte jídlo příliš solit, za což by vás výživoví poradci zcela jistě pochválili. V mnoha pokrmech mají tyto zelené poklady zcela nezastupitelnou roli, například v salátu tabouleh hraje hladkolistá petržel přímo hlavní roli. Ale i jen snítka rozmarýnu či tymiánu prospěje téměř jakékoli omáčce nebo marinádě na maso.

Asijská kuchyně se zase neobejde bez koriandru, který je pro ni typický. V Čechách je oblíbená majoránka, zkuste ji tedy použít v její čerstvé podobě místo sušené. Ve většině případů je totiž čerstvá bylinka mnohem aromatičtější než sušená. Například libeček dodá chuť bramborám a vývarům, šalvěj se skvěle páruje s drůbežím masem, saturejka zase pasuje k luštěninám, které činí mnohem lépe stravitelnější.

Bylinky zkrátka vládnou kuchyni a my pro vás máme neodolatelné recepty, v kterých hrají prim:

Recepty