Náplň
- mleté maso (např. krůtí) 400 g
- sádlo (nebo ghí)
- červená cibule (menší ) 1 ks
- tymián (čerstvý ) 1 lžička
- čerstvé oregano 1 lžička
- šalvěj 2 lístky
- česnek 2 stroužky
- rajčatové pyré 450 g
- sůl (nerafinovaná mořská nebo himalájská)
- pepř
Těsto
- polotvrdý sýr (např. bio 30% Eidam) 240 g
- mandlová mouka (jemná ) 90 g
- česnek 1 stroužek
- tymián (lístky ) 1 lžička
- krémový sýr 1 lžíce
- sůl (nerafinovaná mořská nebo himalájská )
Na servírování
Článek
25 nápadů, co připravit z mletého masa
Mleté maso je vděčné a velmi univerzální. Výhodou je velmi rychlá příprava a široká možnost využití. Přesvědčte se o tom sami, máme pro vás hned 25 důkazů :)
Postup přípravy
- Ve větší pánvi na rozehřátém ghí orestujte na středním plameni najemno nakrájenou cibuli, poté plamen zvyšte, přidejte maso a restujte, dokud se maso “nezatáhne”.
- Poté plamen snižte, přidejte bylinky, sůl a pepř a ještě minutu společně restujte. Poté vlijte rajčatové pyré, přidejte nastrouhaný česnek, promíchejte a na středním plameni nechte probublávat, dokud se omáčka nezredukuje.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Strouhaný sýr vložte do menšího hrnce, přidejte tymián, česnek a cream cheese a promíchejte. Vzniklou směs za občasného míchání na mírném plameni společně prohřívejte.
- Jakmile se sýr roztaví, odstavte hrnec z plamene, přidejte mandlovou mouku a směs důkladně propracujte, dokud nevznikne těsto. Hotové těsto poté vložte mezi dva pláty papíru na pečení a pomocí válečku rozválejte do obdélníku (tloušťka těsta by měla být co nejmenší, ideálně kolem 2 – 3 mm).
- Obdélník poté rozdělte na čtyři části. Do prostředka každé části podélně rozprostřete 1/4 masové směsi a oba konce těsta přehněte přes sebe tak, aby se vytvořily “loďky”. Je potřebova pracovat rychle, dokud je těsto teplé a tvárné. Čím bude těsto studenější, ale i tlustší, tím hůře s ním půjde manipulovat.
- Takto připravené loďky vložte na 10–15 minut do předehřáté trouby. Hotové loďky posypejte parmazánem, zakápněte olivovým olejem a podávejte.