Suroviny
- chlebová mouka 400 g
- Sůl 1 velká špetka
- teplá voda 1 hrnek
- Cukr 1 lžíce
- droždí 1/4 kostky
- Olivový olej 1/4 hrnku
- vejce, rozšlěhané 1 ks
- česnek, upečený 2 celé paličky
- nasekaná čerstvá pažitka 10 g
- vejce, našlehané (na potření) 1 ks
- nasekaná pažitka a hrubozrnná sůl na posypání
Postup přípravy
- Mouku a sůl dejte do robotu s mísicím nožem a dobře promíchejte nebo dejte do velké mísy a rukou promíchejte do středu.
- Ve džbánku smíchejte teplou vodu a cukr, aby se dobře spojily. Nadrobte do směsi droždí a dejte na teplé místo asi na 10 minut, dokud směs nezačne pouštět bublinky a nebude mít asi dvojnásobný objem.
- Kvásek přilijte do moučné směsi v hnětači spolu s olejem a vejcem a mixujte asi 5 minut nebo, pokud hmotu zpracováváte rukama, uhněťte vše do těsta a dejte ho na pomoučené místo a důkladně propracujte, dokud nebude hladké a vláčné.
- Těsto dejte do olejem vymazané mísy a nechte stát asi 45 minut nebo dokud nenakyne na dvojnásobek objemu.
- Předehřejte troubu na 180 °C. V misce rozdrťte stroužky opečeného česneku, odstraňte opečené slupky a smíchejte s pažitkou. Z těsta udělejte placku. Dejte ji na pomoučené místo, na střed těsta rozprostřete pažitkovou směs, přehrňte těsto přes ni a pak 2–3 minuty hněťte, aby se smísila s těstem. Vyválejte těsto na váleček, ten rozkrájejte na 6 dílů a z každého z nich uválejte kouli. Bochánky dejte na naolejovaný pekáč, nechte asi 20 minut ještě kynout, potom je potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubou solí. Pečte 40–45 minut.
- Při podávání: Nechte bochánky vychladnout a podávejte je posypané nasekanou čerstvou pažitkou.