Suroviny
- nové brambory (typu A) 1,2 kg
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- máslo 20 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- drcený kmín 1 špetka
K podávání
- cherry rajčata 200 g
- cukrový hrášek 100 g
- česnek 2 stroužky
- tuňák ve vlastní šťávě 300 g
- cottage 400 g (2 kelímky)
- sůl
- mletá uzená paprika 2 lžičky
Vybírejte ideálně malé a stejně velké brambory s nepoškozenou slupkou. Nejlepší jsou brambory typu grenaille.
Postup přípravy
Brambory důkladně omyjte a ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka (asi 20 minut). Poté je slijte a nechte krátce vychladnout.
Troubu předehřejte na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem a lehce ho pokapejte olejem. Brambory rozložte na plech a každou lehce „bouchněte“ – třeba dnem skleničky nebo vidličkou, aby se rozplácla, ale nerozpadla.
V misce smíchejte olivový olej, rozpuštěné máslo, prolisovaný česnek, sůl, pepř a drcený kmín. Touto směsí brambory potřete a pečte je 25–30 minut, dokud nebudou krásně zlaté a křupavé.
V misce smíchejte cottage sýr se slitým tuňákem, prolisovaným česnekem, špetkou soli a uzenou paprikou. Dobře promíchejte.
Křupavé brambory podávejte s připravenou cottage směsí a doplňte čerstvou zeleninou.
PRIMA TIPY:
Místo tuňáka lze použít i pečeného lososa nebo natrhané zbylé pečené kuře.
Brambory skvěle chutnají i s pár kapkami citronové šťávy nebo posypané čerstvou pažitkou.
Připravte také hranolky pečené v troubě podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Perfektní hranolky z trouby