Suroviny
- fazole (bílé máslové) 160 g
- avokádo 2 ks
- červená cibule (menší nebo šalotka) 1 ks
- tuňák ve vlastní šťávě 160 g
- rajčata 4 ks
Zálivka
- olivový olej 20 ml
- citronová šťáva 10 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Život si můžete usnadnit tím, že použijete fazole již uvařené, tedy konzervované. Pokud ale chcete být vzorní a salát připravit z fazolí sušených, je potřeba je přes noc namočit do vody, aby nabobtnaly. Nabobtnalé fazole pak vařte v nové vodě přibližně 50 minut, dokud nejsou měkké. Vodu solte až ke konci vaření.
- Jakmile fazole zchladnou, přidejte k nim na proužky nakrájenou červenou cibuli nebo šalotku, na kostičky nakrájená rajčata, kousky avokáda (buď jej vydlabejte, nebo vyloupněte ze slupky a nakrájejte) a nakonec přidejte také kousky tuňáka.
- V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, trošku soli a pepře a milovníci pálivého můžou přidat trochu chilli (pokud máte čerstvé, tak to je teprve jízda).
- Do krabičky přendejte salát lehce promíchaný se zálivkou. Přibalte celozrnný chléb a pomeranč jako sladkou tečku.
PRIMA TIP: Recept je převzatý z kuchařky Velká obědová bichle.
Oběd do krabičky: Fazolový salát s avokádem a tuňákem Zdroj: Velká obědová bichle