9 delikátních receptů z bílého chřestu

Chřest s parmskou šunkou Foto:
Chřest s parmskou šunkou
Foto: isifa.com

Bílý chřest je k dostání o něco dřív než jeho zelený bratříček, proto vám dnes přinášíme nápady, co podniknout s jemnějším bílým chřestem, který už je k mání čerstvě sklizený na českém poli.

Chřest bílý i zelený je stejná rostlina, rozdíl je jen ve způsobu pěstování – bílý chřest se pěstuje zakrytý, aby k němu nemohlo světlo, zelený se naopak nechává volně vyrůst a fotosyntéza zařídí zelenou barvu a díky tomu i výraznější chuť.

Čímž je jasné, že chřest bílý má chuť naopak velmi jemnou, dalo by se říct delikátní, a je skvělým společníkem pro zajímavé omáčky nebo se z něj často dělá lahodná krémová polévka. 

Pěstování chřestu má v českých a moravských zemích dlouhou tradici a je skvělé, že se po vynucené (socialistické) přestávce, vrací na naše talíře velmi kvalitní domácí chřest. Předpokladem toho, aby chřest chutnal tak, jak má, tedy aby byl šťavnatý a příjemně nasládlý, je právě jeho čerstvost. A čím dříve od sklizně ho uvaříte, tím lépe bude chutnat. Právě proto je lokálnost zdroje tak důležitá!

Příprava samotného chřestu je velmi rychlá a jednoduchá a není třeba z něj mít zbytečný respekt. Jen si pamatujte, že bílý chřest musíte před vařením VŽDY oloupat!!! Slupka je tuhá a obsahuje tuhá vlákna, takže na neoloupaném chřestu si zaručeně nepochutnáte. I proto je lepší nekupovat úplně tenké stonky chřestu, ty se opravdu neloupají snadno, volte raději středně silné pazochy. Chřest loupejte škrabkou na brambory, případně si pořiďte speciální dvoubřitou škrabku, s kterou vám to půjde dvakrát rychleji :)

Vyzkoušejte lahodné recepty z bílého chřestu, zaručeně si pochutnáte!

Recept

Chřestový krém se špenátem a pistáciemi  Foto:

Chřestový krém se špenátem a pistáciemi

Chřestová polévka je velice delikátní, ale může působit trochu mdle. Špenát a pražené solené pistácie ji obohatí nejen chuťově, ale i vizuálně.

Recept

Chřestové aglio olio  Foto:

Chřestové aglio olio

Užijte si chřestovou sezonu naplno a vyzkoušejte originální recept na aglio olio, v němž je místo těstovin použitý chřest připravený na dlouhé tenké nudličky. Je to...

Recept

Slaný chřestový koláč s ementálem  Foto:

Slaný chřestový koláč s ementálem

Sezona chřestu právě startuje a my pro vás máme další recept do sbírky. Slaný koláč z chřestu s výrazným sýrem je skvělá chuťovka :)

Recept

Pórková polévka s chřestem a vlašskými ořechy Foto:

Pórková polévka s chřestem a vlašskými ořechy

Polévky z chřestu jsou extrémně populární, ale vyzkoušejte jeho chutě upozadit a jako hlavní ingredienci zvolte pórek.

Recept

Chřest s vajíčkem  Foto:

S Klárou v kuchyni #7: Chřest s vajíčkem

Na sezonu chřestu se vždy ze srdce těším. Mám ho ráda na všechny způsoby, ale jeden má v mém domácím repertoáru výsadní postavení. Nejenže je moc dobrý, ale jeho příprava...

Recept

Bramborový salát s chřestem a rukolou Foto:

Bramborový salát s chřestem a rukolou

Lahodný salát v sobě spojuje jemnou chuť chřestu a brambor s výraznými akcenty v podobě kaparů, ančoviček a rukoly. Dejte si ho jako lehký oběd nebo ho servírujte jako...

Recept

Chřest s avokádem Foto:

Chřest s avokádovým dipem

Avokádo i chřest mají velmi jemnou chuť. Pikantní akcent jim dodají citrusy a pálivý kajenský pepř. Při večeři pro přátele s tímto receptem určitě zabodujete.

Recept

Chřestová polévka Foto:

Chřestová polévka

Delikátní polévka uspokojí i náročné strávníky. Uvařte ji jako předkrm slavnostního oběda nebo si ji udělejte sami pro radost. Sametově jemná konzistence pohladí na duši.

Recept

Chřest s parmskou šunkou Foto:

Chřest s parmskou šunkou

Efektní chuťovka, jednoduchá na přípravu, spojuje jemný chřest a výrazné chutě parmezánu a parmské šunky. V jednoduchosti je zkrátka krása, a to i v jídle…

Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama