S Klárou v kuchyni: Bílý chřest s křupavou ochucenou strouhankou a citronovým máslem
Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Bílý chřest s křupavou ochucenou strouhankou a citronovým máslem
Zdroj:
Klára Michalová
Sezona chřestu je časově velmi omezená a je potřeba užít si ji naplno! Zatímco zelený chřest je chuťově výrazný, ten bílý je mnohem jemnější a sladší, pokud je opravdu čerstvý. Výrazně dochucená strouhanka k němu báječně ladí... Jen nezapomeňte na základní pravidlo přípravy – bílý chřest je potřeba opravdu důkladně oloupat, proto vybírejte raději silnější stonky.
Postup přípravy
-
Z krajíců toustového chleba odkrojte kůrky a střídku rozmixujte na hrubší strouhanku. Opečte ji nasucho v pánvi dozlatova a dejte do misky.
-
Na stejnou pánev hoďte mandlové hranolky nebo plátky a opečte je nasucho dozlatova, poté je přendejte do misky ke strouhance.
-
Nastrouhejte najemno kůru z citronu, nasekejte lístky hladkolisté petržele a obojí smíchejte se strouhankou, kterou ještě ochuťte solí a pepřem.
-
Vemte svazek bílého chřestu, odkrojte tuhé konce (cca 2 cm) a stonky důkladně oškrábejte škrabkou. Vařte v osolené vodě 7 minut, poté sceďte.
-
Mezitím rozpusťte v rendlíku máslo a smíchejte s citronovou šťávou.
-
Chřest nandejte na talíře, zasypte ochucenou strouhankou a přelijte citronovým máslem.
S Klárou v kuchyni: Bílý chřest s křupavou ochucenou strouhankou a citronovým máslem 2
Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Bílý chřest s křupavou ochucenou strouhankou a citronovým máslem 2
Zdroj:
Klára Michalová