Suroviny
- toustový chleba 3 krajíce
- mandlové hranolky nebo plátky 2 lžíce
- kůra z 1/2 bio citronu
- hladkolistá petržel 5 snítek
- sůl a čerstvě namletý pepř
- bílý chřest 1 svazek (500 g)
- máslo 2 silné plátky (cca 50 g)
- citronová šťáva 2 lžíce
Postup přípravy
- Z krajíců toustového chleba odkrojte kůrky a střídku rozmixujte na hrubší strouhanku. Opečte ji nasucho v pánvi dozlatova a dejte do misky.
- Na stejnou pánev hoďte mandlové hranolky nebo plátky a opečte je nasucho dozlatova, poté je přendejte do misky ke strouhance.
- Nastrouhejte najemno kůru z citronu, nasekejte lístky hladkolisté petržele a obojí smíchejte se strouhankou, kterou ještě ochuťte solí a pepřem.
- Vemte svazek bílého chřestu, odkrojte tuhé konce (cca 2 cm) a stonky důkladně oškrábejte škrabkou. Vařte v osolené vodě 7 minut, poté sceďte.
- Mezitím rozpusťte v rendlíku máslo a smíchejte s citronovou šťávou.
- Chřest nandejte na talíře, zasypte ochucenou strouhankou a přelijte citronovým máslem.
S Klárou v kuchyni: Bílý chřest s křupavou ochucenou strouhankou a citronovým máslem Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Bílý chřest s křupavou ochucenou strouhankou a citronovým máslem Zdroj: Klára Michalová