Suroviny
- cibule 800 g + k podávání
- vepřové sádlo 100 g
- kančí ořez 200 g
- daňčí maso (ořez) 200 g
- jelení maso (ořez) 200 g
- uzená kýta (ze zvěřiny nebo anglická slanina) 200 g
- čerstvé houby (popř. 1 hrstka sušených namočených do vody přes noc) ) 250 g
- zeleninové lečo 1 velká sklenice
- feferonky 4 ks
- voda (horká) 250 ml
- česnek 5 stroužků
- rajčatový protlak 70 g
- sůl 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1/4 lžičky
- drcený kmín 1/2 lžičky
- majoránka 1/2 lžičky
- mletá pálivá paprika 1/4 lžičky
- hladká mouka 3 lžíce
- chléb (k podávání)
Postup přípravy
- Polovinu cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci rozehřejte 2 větší lžíce sádla a opékejte cibuli na středním stupni dozlatova. Maso pokrájejte na větší kousky, osolte ho a přidejte k cibuli. Opečte ho ze všech stran.
- Uzenou kýtu nebo slaninu nakrájejte na proužky, houby očistěte a nakrájejte na plátky. Obojí přidejte k masu, i s lečem a feferonkami. Podlijte horkou vodou, přiklopte a na nízkém stupni duste doměkka. Trvá to zhruba 2 až 2,5 hodiny. Podle potřeby podlijte další vodou.
- Po 1,5 hodině oloupejte zbylou cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Česnek oloupejte. V pánvi rozehřejte 2 velké lžíce sádla a opečte cibuli dozlatova. Vmíchejte protlak, restujte 2 minuty. Prolisujte navrch česnek, osolte, opepřete, vmíchejte kmín, majoránku a pálivou papriku a opékejte ještě 2 až 3 minuty. Přilijte 1 naběračku vývaru z hrnce s masem a povařte 15 minut.
- Cibulový základ vlijte k masu, promíchejte, přiklopte a duste ještě zhruba 20 minut. Zbylé sádlo rozehřejte, vmíchejte do něj mouku a vzniklou jíšku vlijte k měkkému masu. Povařte 15 minut a podávejte s chlebem a plátky syrové cibule.
PRIMA TIP: Tento guláš skvělým způsobem zužitkovává ořezané kousky masa z přípravy steaků a plátků. Ořez často koupíte v řeznictví nebo u myslivce, pokud ho neseženete, využijte plecko, kýtu, krk nebo jiné větší, tužší kousky masa.
Vyzkoušejte také klasický hovězí guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí guláš – tradiční recept na oblíbenou českou klasiku