Suroviny
- anglická slanina 70 g
- cibule 2 ks
- kančí maso (kančí plec) 1 kg
- vepřové sádlo (nebo olej) 2 lžíce
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- celer 1/2 ks
- mletá skořice 2 lžičky
- jalovec 8 kuliček
- tymián
- majoránka
- cukr (na dochucení) cca 1 lžíce
- šípkové pyré 200 ml
- rajčatové pyré 2 lžičky
- švestková povidla 2 lžíce
- červené víno (suché ) 300 ml
- kuřecí vývar (může být i zeleninový) 1 a 1/2 l
- citron 1 ks
- sůl
- pepř celý 10 kuliček
- pepř
Karlovarské knedlíky
- rohlík 4 ks
- polohrubá mouka 250 g
- petrželka (nasekané ) hrst
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 2 ks
- plnotučné mléko 250 ml
- sůl špetka
Postup přípravy
- Nakrájejte slaninu na kostičky, cibuli nadrobno a kančí na menší kousky. V hrnci rozehřejte sádlo (nebo olej) a orestujte dohromady slaninu, cibuli a maso. Osolte, opepřete a „zatáhněte“.
- Maso vyjměte a dejte si stranou, vůbec nevadí, když na některém kousku zůstane cibule nebo slanina. Do základu vmíchejte zeleninu nakrájenou na kostičky, koření a cukr a nechte zkaramelizovat.
- Poté přidejte rajčatové pyré, povidla a víno, vraťte zpátky maso do hrnce a duste při nižší teplotě, dokud kančí nezměkne, asi hodinu. Podle potřeby podlévejte vývarem a sem tam zamíchejte.
- Jakmile bude maso měkké, zase ho dejte stranou, omáčku najemno rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu. Vraťte zase maso zpátky a podávejte s karlovarskými knedlíky.
- Knedlíky: Dejte vařit vodu ve velkém hrnci. Na knedlíky nakrájejte rohlíky (ideálně den staré) na kostičky, smíchejte ve větší míse se solí a moukou.
- Přidejte nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracujte těsto. Z bílků vyšlehejte sníh a zlehka vypracujte do těsta na knedlíky.
- Těsto rozdělte na dvě poloviny. Rozložte si dvě potravinářské fólie na pracovní plochu a do každé dejte těsto tak, aby okraje byly volné.
- Zamotejte a na koncích zavažte provázkem. Propíchejte párátkem. Vařte ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
- Vyndejte na kuchyňskou plochu, rozbalte a opět propíchejte párátkem. Krájejte ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily. Přendejte do mísy a přikryjte čistou utěrkou. Nechte v teple (třeba pod dekou), než začnete servírovat.