návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Šípková omáčka s kančím

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 2 hodin
Šípková omáčka s kančím
Autor: Slepičárna blog Šípková omáčka s kančím
Podzim bez dýňové polévky, jablečných koláčů a českých legendárních omáček? Něco takového nemůže během sychravých dnů chybět. :) A proto pro vás máme recept na kančí se šípkovou a domácím karlovarským knedlíčkem.

Postup

  1. Nakrájejte slaninu na kostičky, cibuli nadrobno a kančí na menší kousky. V hrnci rozehřejte sádlo (nebo olej) a orestujte dohromady slaninu, cibuli a maso. Osolte, opepřete a „zatáhněte“.
  2. Maso vyjměte a dejte si stranou, vůbec nevadí, když na některém kousku zůstane cibule nebo slanina. Do základu vmíchejte zeleninu nakrájenou na kostičky, koření a cukr a nechte zkaramelizovat.
  3. Poté přidejte rajčatové pyré, povidla a víno, vraťte zpátky maso do hrnce a duste při nižší teplotě, dokud kančí nezměkne, asi hodinu. Podle potřeby podlévejte vývarem a sem tam zamíchejte.
  4. Jakmile bude maso měkké, zase ho dejte stranou, omáčku najemno rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu. Vraťte zase maso zpátky a podávejte s karlovarskými knedlíky.
  5. Knedlíky: Dejte vařit vodu ve velkém hrnci. Na knedlíky nakrájejte rohlíky (ideálně den staré) na kostičky, smíchejte ve větší míse se solí a moukou.
  6. Přidejte nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracujte těsto. Z bílků vyšlehejte sníh a zlehka vypracujte do těsta na knedlíky.
  7. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Rozložte si dvě potravinářské fólie na pracovní plochu a do každé dejte těsto tak, aby okraje byly volné.
  8. Zamotejte a na koncích zavažte provázkem. Propíchejte párátkem. Vařte ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
  9. Vyndejte na kuchyňskou plochu, rozbalte a opět propíchejte párátkem. Krájejte ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily. Přendejte do mísy a přikryjte čistou utěrkou. Nechte v teple (třeba pod dekou), než začnete servírovat.

Slepičárna blog Foto: Slepičárna blog

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

www.slepicarna-blog.cz

Související témata: Hlavní jídla , Česká kuchyně