Suroviny
- slanina 50 g
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- máslo 50 g
- žebra (kančí) 500 g
- voda (horká) 1,5 litru
- bobkový list 3 ks
- celý pepř 4 kuličky
- nové koření 4 kuličky
- sůl
- rajský protlak 4 lžíce
- červené víno 150 ml
- citronová kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
- hladká mouka 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nebo bazalka k podávání)
Postup přípravy
- Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka.
- V pánvi rozehřejte máslo, přidejte slaninu a opékejte ji zhruba 5 minut, až se vyškvaří dokřupava. Kostičky vyjměte a na vypečeném tuku opečte cibuli a mrkev dozlatova. Vyjměte je a ve výpeku osmahněte žebra ze všech stran.
- Žebra přesuňte do hrnce, přilijte i výpek, zalijte horkou vodou, přidejte osmahlou cibuli a mrkev, koření a sůl a nechte vařit zhruba 45 minut, až maso změkne.
- Vývar sceďte, maso oberte z kostí a nakrájejte ho na kostičky. Vraťte ho do vývaru.
- Ve volné pánvi osmahněte rajský protlak. Zalijte ho vínem, přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru a svařte zhruba na polovinu. Vlijte do vývaru, vmíchejte mouku a povařte 15 až 20 minut.
- Do vývaru přidejte mrkev a slaninu, promíchejte a podávejte ozdobené bylinkami.
Vyzkoušejte také kančí ragú s čokoládovou omáčkou podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE: Kančí ragú s omáčkou z čokolády
Inspirujte se i dalšími recepty z kančího masa