Ragú
- mražené lesní plody 200 g
- bílá cibule (střední ) 2 ks
- mrkev 2 ks
- celer 1/3 bulvy
- petržel 1 ks
- Dančí kýta 600 g
- olivový olej 3 lžíce
- rajský protlak 2 lžíce
- švestková povidla 2 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- tymián (mletý ) 1 lžíce
- rozmarýn (sušený ) 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- zeleninový vývar 1 litr
Knedlíky
- toustový chléb (celozrnný pšeničný ) 250 g
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná) 1 lžíce
- muškátový oříšek (strouhaný ) 1/4 lžičky
- mléko (polotučné ) 150 ml
- vejce 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Mražené ovoce nechte rozmrazit při pokojové teplotě. Cibuli, mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na 5mm plátky. Dančí očistěte a nakrájejte na 3cm kostky.
- Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte zeleninu a na středním stupni ji opékejte 6 minut. Vsypte maso, osolte ho, opepřete a za stálého míchání restujte ještě 2 minuty. Ztlumte teplotu a přidejte rajčatový protlak, povidla, cukr, tymián, rozmarýn a skořici. Promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem. Přiklopte a nechte dusit 75 minut doměkka.
- Mezitím připravte knedlíky. Do hrnce vlijte 1 l vody, umístěte do něj pařák (napařovací vějíř), přiklopte poklicí a vodu uvařte.
- Toustový chléb nakrájejte na 5mm kostičky, promíchejte ho s petrželkou a muškátovým oříškem, osolte, opepřete, zalijte mlékem a znovu promíchejte. Žloutky oddělte od bílků a žloutky přidejte k chlebu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Chlebovou směs promíchejte a po částech do ní zapracujte sníh. Z těsta tvarujte koule o průměru 3 cm, množství vychází na 12–16 kousků, a skládejte je na pařák tak, aby se nedotýkaly. Hrnec přiklopte a uvařte knedlíky v páře doměkka, trvá to zhruba 15 minut. Vyjměte je, uložte do mísy, přiklopte jinou poklicí a stejným způsobem uvařte zbylé knedlíky.
- Měkké dušené maso vyjměte, do hrnce přidejte 150 g rozmraženého ovoce (tři čtvrtiny a rozmixujte dohladka. Omáčku prohřejte, dochuťte solí a pepřem, rozdělte ji na talíře, přidejte k ní maso a knedlíky a ozdobte zbylým ovocem.
PRIMA TIP: Místo lesního ovoce můžete použít zavařené švestky nebo 4 lžíce švestkových povidel.