reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Dančí ragú s lesním ovocem s ndýchaným celozrnným knedlíkem
Autor: Jak jíme zdravě na podzim Dančí ragú s lesním ovocem s ndýchaným celozrnným knedlíkem

Dančí ragú s lesním ovocem s ndýchaným celozrnným knedlíkem

Hodnoceno: 2x
Zvěřina a lesní ovoce k sobě pasují nejen názvem, ale i chutí. Plné zemité maso rozjasní voňavé drobné nasládlé ovoce. Protože sezona lovů začíná na podzim, kdy už na keřích moc ostružin, malin ani borůvek nenajdeme, musíme si vypomoci mraženým ovocem, kompotem nebo zavařeninou. Příjemně pikantní a zároveň sladká ovocná omáčka totiž k jemnému dančímu perfektně ladí a byla by škoda se o tuto mimosezonní lahůdku připravit.
do 2 hodin
4 porce

reklama

Postup

  1. Mražené ovoce nechte rozmrazit při pokojové teplotě. Cibuli, mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na 5mm plátky. Dančí očistěte a nakrájejte na 3cm kostky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte zeleninu a na středním stupni ji opékejte 6 minut. Vsypte maso, osolte ho, opepřete a za stálého míchání restujte ještě 2 minuty. Ztlumte teplotu a přidejte rajčatový protlak, povidla, cukr, tymián, rozmarýn a skořici. Promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem. Přiklopte a nechte dusit 75 minut doměkka.
  3. Mezitím připravte knedlíky. Do hrnce vlijte 1 l vody, umístěte do něj pařák (napařovací vějíř), přiklopte poklicí a vodu uvařte. 
  4. Toustový chléb nakrájejte na 5mm kostičky, promíchejte ho s petrželkou a muškátovým oříškem, osolte, opepřete, zalijte mlékem a znovu promíchejte. Žloutky oddělte od bílků a žloutky přidejte k chlebu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Chlebovou směs promíchejte a po částech do ní zapracujte sníh. Z těsta tvarujte koule o průměru 3 cm, množství vychází na 12–16 kousků, a skládejte je na pařák tak, aby se nedotýkaly. Hrnec přiklopte a uvařte knedlíky v páře doměkka, trvá to zhruba 15 minut. Vyjměte je, uložte do mísy, přiklopte jinou poklicí a stejným způsobem uvařte zbylé knedlíky. 
  5. Měkké dušené maso vyjměte, do hrnce přidejte 150 g rozmraženého ovoce (tři čtvrtiny a rozmixujte dohladka. Omáčku prohřejte, dochuťte solí a pepřem, rozdělte ji na talíře, přidejte k ní maso a knedlíky a ozdobte zbylým ovocem.

PRIMA TIP: Místo lesního ovoce můžete použít zavařené švestky nebo 4 lžíce švestkových povidel.

Dančí ragú s lesním ovocem s ndýchaným celozrnným knedlíkem
Autor: Jak jíme zdravě na podzim Dančí ragú s lesním ovocem s ndýchaným celozrnným knedlíkem

reklama

Jak jíme zdravě na podzim
Fitrecepty

Prakticky ukázat, že můžete dobře a chutně jíst, a přitom zhubnout i aktivně sportovat, stálo za nápadem a úspěšným blogem Fitrecepty tria Petra Nováka, Barbory Lundgren a Barbory Hlubučkové. Jejich poslední kuchařka se zaměřuje na podzimní sezonu a přináší nové nápady na zdravé, výživné, lahodné a zároveň zajímavé snídaně, obědy, večeře, svačiny i dezerty. Vedle 94 receptů v knize najdete i návod výživového poradce na vyvážený jídelníček. Zaujmou i neotřelé kombinace surovin, které však běžně seženete i zpravidla rychlá příprava pokrmů do 30 minuty. 

Jimezdrave.cz