Suroviny
- kančí kýta 800 g
- cibule 3 ks
- drcená rajčata 2 lžíce
- chleba
- voda
- olej
- uzená paprika
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Na špekové knedlíky
- špek
- vejce 3 ks
- houska
- plnotučné mléko
- mouka
- hladkolistá petržel
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte rostlinný olej, orestujte nakrájenou cibuli a zalijte kapkou vody, aby cibule dostala jednotnou barvu. Když se voda odpaří, přisypte uzenou papriku, nechte spojit a zase zalijte vodou. Přidejte drcená rajčata a jakmile se směs začne vařit, vložte do hrnce nakrájené maso, opepřete a osolte. Nechte rychle zavařit, pak stáhněte var, přikryjte pokličkou a duste doměkka.
- Teď připravte špekové knedlíky: špek nakrájejte na kostky a nechte orestovat.
- Do žloutků nalijte trochu mléka a přisypte nakrájenou housku. Osolte, opepřete a promíchejte. Pak ke směsi přidejte opečený špek, zaprašte moukou a postupně vmíchejte vyšlehaný sníh. Nakonec přisypte nasekanou petrželku.
- Namočte si ruce, vytvarujte knedlíky a nechte vařit ve vroucí vodě 8–10 minut.
- Guláš zahustěte nalámaným chlebem a nechte ještě chvíli povařit. Pak ho nandejte na talíř a podávejte se špekovým knedlíkem.