Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Srnčí ragú na houbách s celozrnným knedlíkem

Moje hodnocení
2x

Srnčí maso považují gurmáni i šéfkuchaři za jedno z nejlepších, je totiž červenohnědé, mírně aromatické a velmi křehké. Pozvolným dušením krásně změkne a vstřebá chutě a vůně přidaných surovin, kořenové zeleniny, bylinek nebo hub. Sušené se postarají o aroma, čerstvé dodají texturu, použijte proto ideálně obojí. Srnčí ragú podávejte s knedlíčky – tyto odlehčuje vyšlehaný sníh a vaření v páře, jsou úžasně nadýchané.

4 porce
60 minut
česká

Ragú

Knedlíky

  • celozrnný pšeničný toustový chleba 250 g
  • hladkolistá petržel, nadrobno nasekaná 1 lžíce
  • muškátový oříšek, nastrouhaný 1/4 lžičky
  • mléko (polotučné mléko) 150 ml
  • vejce 2 ks
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso očistěte a nakrájejte na 2cm kostky. V širokém hrnci rozehřejte na středním stupni olej a opékejte na něm cibuli asi 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte maso, zlehka osolte a opepřete a restujte za občasného míchání ze všech stran, až se maso tzv. zatáhne a mírně ztmavne, trvá to zhruba 2 minuty. Přidejte tymián, bobkový list a sušené houby, podlijte vývarem, promíchejte, přiklopte a nechte dusit 60–70 minut na mírném stupni.
  2. Mezitím připravte knedlíky. Do hrnce vlijte 1 l vody, umístěte do něj pařák (napařovací vějíř), přiklopte poklicí a vodu uvařte.
  3. Toustový chléb nakrájejte na 5mm kostičky, promíchejte ho s petrželkou a muškátovým oříškem, osolte, opepřete, zalijte mlékem a znovu promíchejte. Žloutky oddělte od bílků a žloutky přidejte k chlebu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Chlebovou směs promíchejte a po částech do ní zapracujte sníh. Z těsta tvarujte koule o průměru 3 cm, množství vychází na 12–16 kousků, a skládejte je na pařák tak, aby se nedotýkaly. Hrnec přiklopte a uvařte knedlíky v páře doměkka, trvá to zhruba 15 minut. Vyjměte je, uložte do mísy, přiklopte jinou poklicí a stejným způsobem uvařte zbylé knedlíky.
  4. Čerstvé houby očistěte a pokrájejte na čtvrtky. Přidejte je k dušenému měkkému masu, přiklopte a nechte dusit ještě 15 minut.
  5. Srnčí ragú odstavte a vmíchejte do něj smetanu, podle chuti osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, přidejte k masu knedlíky a podávejte.

PRIMA TIP: Na zvěřinu výjimečně narazíte v supermarketech, základem sortimentu je v Makru. Koupit ji však můžete i ve specializovaných obchodech – například firma Petron má 134 prodejen po celé republice (www.dobra-zverina.cz), myslivce ve vašem okolí, který smí zvěřinu prodávat, najdete na www.prozverinu.cz, ověřte si však, jestli je k mání zvíře celé nebo naporcované. Kuchyňsky upravené maso najdete v obchodě Winsdor Enterprise.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty