Ragú
- cibule (střední ) 2 ks
- srnčí kýta 600 g
- olivový olej 3 lžíce
- sušený tymián 1 lžíce
- bobkový list 2 ks
- sušené houby 20 g
- zeleninový vývar 900 ml
- čerstvé houby 200 g
- sójová smetana 150 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Knedlíky
- toustový chléb (celozrnný pšeničný ) 250 g
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná) 1 lžíce
- muškátový oříšek (nastrouhaný) 1/4 lžičky
- mléko (polotučné ) 150 ml
- vejce 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso očistěte a nakrájejte na 2cm kostky. V širokém hrnci rozehřejte na středním stupni olej a opékejte na něm cibuli asi 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte maso, zlehka osolte a opepřete a restujte za občasného míchání ze všech stran, až se maso tzv. zatáhne a mírně ztmavne, trvá to zhruba 2 minuty. Přidejte tymián, bobkový list a sušené houby, podlijte vývarem, promíchejte, přiklopte a nechte dusit 60–70 minut na mírném stupni.
- Mezitím připravte knedlíky. Do hrnce vlijte 1 l vody, umístěte do něj pařák (napařovací vějíř), přiklopte poklicí a vodu uvařte.
- Toustový chléb nakrájejte na 5mm kostičky, promíchejte ho s petrželkou a muškátovým oříškem, osolte, opepřete, zalijte mlékem a znovu promíchejte. Žloutky oddělte od bílků a žloutky přidejte k chlebu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Chlebovou směs promíchejte a po částech do ní zapracujte sníh. Z těsta tvarujte koule o průměru 3 cm, množství vychází na 12–16 kousků, a skládejte je na pařák tak, aby se nedotýkaly. Hrnec přiklopte a uvařte knedlíky v páře doměkka, trvá to zhruba 15 minut. Vyjměte je, uložte do mísy, přiklopte jinou poklicí a stejným způsobem uvařte zbylé knedlíky.
- Čerstvé houby očistěte a pokrájejte na čtvrtky. Přidejte je k dušenému měkkému masu, přiklopte a nechte dusit ještě 15 minut.
- Srnčí ragú odstavte a vmíchejte do něj smetanu, podle chuti osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, přidejte k masu knedlíky a podávejte.
PRIMA TIP: Na zvěřinu výjimečně narazíte v supermarketech, základem sortimentu je v Makru. Koupit ji však můžete i ve specializovaných obchodech – například firma Petron má 134 prodejen po celé republice (www.dobra-zverina.cz), myslivce ve vašem okolí, který smí zvěřinu prodávat, najdete na www.prozverinu.cz, ověřte si však, jestli je k mání zvíře celé nebo naporcované. Kuchyňsky upravené maso najdete v obchodě Winsdor Enterprise.