reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Srnčí ragú na houbách s celozrnným knedlíkem
Autor: Jak jíme zdravě na podzim Srnčí ragú na houbách s celozrnným knedlíkem

Srnčí ragú na houbách s celozrnným knedlíkem

Hodnoceno: 2x
Srnčí maso považují gurmáni i šéfkuchaři za jedno z nejlepších, je totiž červenohnědé, mírně aromatické a velmi křehké. Pozvolným dušením krásně změkne a vstřebá chutě a vůně přidaných surovin, kořenové zeleniny, bylinek nebo hub. Sušené se postarají o aroma, čerstvé dodají texturu, použijte proto ideálně obojí. Srnčí ragú podávejte s knedlíčky – tyto odlehčuje vyšlehaný sníh a vaření v páře, jsou úžasně nadýchané.
do 2 hodin
4–6 porce

reklama

Postup

  1. Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso očistěte a nakrájejte na 2cm kostky. V širokém hrnci rozehřejte na středním stupni olej a opékejte na něm cibuli asi 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte maso, zlehka osolte a opepřete a restujte za občasného míchání ze všech stran, až se maso tzv. zatáhne a mírně ztmavne, trvá to zhruba 2 minuty. Přidejte tymián, bobkový list a sušené houby, podlijte vývarem, promíchejte, přiklopte a nechte dusit 60–70 minut na mírném stupni. 
  2. Mezitím připravte knedlíky. Do hrnce vlijte 1 l vody, umístěte do něj pařák (napařovací vějíř), přiklopte poklicí a vodu uvařte. 
  3. Toustový chléb nakrájejte na 5mm kostičky, promíchejte ho s petrželkou a muškátovým oříškem, osolte, opepřete, zalijte mlékem a znovu promíchejte. Žloutky oddělte od bílků a žloutky přidejte k chlebu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Chlebovou směs promíchejte a po částech do ní zapracujte sníh. Z těsta tvarujte koule o průměru 3 cm, množství vychází na 12–16 kousků, a skládejte je na pařák tak, aby se nedotýkaly. Hrnec přiklopte a uvařte knedlíky v páře doměkka, trvá to zhruba 15 minut. Vyjměte je, uložte do mísy, přiklopte jinou poklicí a stejným způsobem uvařte zbylé knedlíky. 
  4. Čerstvé houby očistěte a pokrájejte na čtvrtky. Přidejte je k dušenému měkkému masu, přiklopte a nechte dusit ještě 15 minut. 
  5. Srnčí ragú odstavte a vmíchejte do něj smetanu, podle chuti osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, přidejte k masu knedlíky a podávejte. 

PRIMA TIP: Na zvěřinu výjimečně narazíte v supermarketech, základem sortimentu je v Makru. Koupit ji však můžete i ve specializovaných obchodech – například firma Petron má 134 prodejen po celé republice (www.dobra-zverina.cz), myslivce ve vašem okolí, který smí zvěřinu prodávat, najdete na www.prozverinu.cz, ověřte si však, jestli je k mání zvíře celé nebo naporcované. Kuchyňsky upravené maso najdete v obchodě Winsdor Enterprise.

Srnčí ragú na houbách s celozrnným knedlíkem
Autor: Jak jíme zdravě na podzim Srnčí ragú na houbách s celozrnným knedlíkem

reklama

Jak jíme zdravě na podzim
Fitrecepty

Prakticky ukázat, že můžete dobře a chutně jíst, a přitom zhubnout i aktivně sportovat, stálo za nápadem a úspěšným blogem Fitrecepty tria Petra Nováka, Barbory Lundgren a Barbory Hlubučkové. Jejich poslední kuchařka se zaměřuje na podzimní sezonu a přináší nové nápady na zdravé, výživné, lahodné a zároveň zajímavé snídaně, obědy, večeře, svačiny i dezerty. Vedle 94 receptů v knize najdete i návod výživového poradce na vyvážený jídelníček. Zaujmou i neotřelé kombinace surovin, které však běžně seženete i zpravidla rychlá příprava pokrmů do 30 minuty. 

Jimezdrave.cz