Najděte si recept
Na co máte chuť?

Srnčí ragú na víně se strouhaným perníkem
Právě teď je maso ze zvěřiny v nejlepší formě! Zkuste si připravit delikátní pomalu dušené ragú s kořenovou zeleninou, žampiony a červeným vínem. Nevšední chuť dodají povidla, brusinky a kořeněný nastrouhaný perník použitý k zahuštění.
nad 2 hodiny
4–6 porce
Hledáte další recepty na zvěřinu? Tady jsou:
Článek
16 receptů na úpravu zvěřiny
Využijte období, kdy je k mání ta nejčerstvější zvěřina, a dopřejte si výjimečný chuťový zážitek!
Suroviny (4–6 porce)
- srnčí kýta 1 kg
- žampióny 300 g
- strouhaný perník 40 g
- celý pepř 8 kuliček
- nové koření 6 kuliček
- jalovec 6 kuliček
- Bobkový list 2 ks
- čerstvý tymián 3 snítky
- Cibule 2 ks
- mrkev 4 ks
- celer 1/2 ks
- brusinková zavařenina 2 lžíce
- švestková povidla 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- Olej 5 lžic
- Máslo 2 lžíce
- drcený kmín 1 lžíce
- červené víno 200 ml
- Vývar 200 ml
- šťáva a kůra z 1 citronu
- Sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Maso omyjte, očistěte, nakrájejte na kostky.
- Ve větším kastrole rozehřejte olej, zpěňte na něm nakrájenou cibuli, přidejte na kusy nakrájený celer, mrkev a vše zasypte cukrem. Jakmile začne karamelizovat, přidejte maso a krátce opečte ze všech stran.
- Zalijte citronovou šťávou, nastrouhejte citronovou kůru, přidejte koření, bobkové listy a tymián. Zalijte vývarem, červeným vínem a osolte. Duste pod pokličkou v troubě cca 2 hodiny na 200 °C.
- Zahustěte strouhaným perníkem. Dochuťte brusinkovou zavařeninou a povidly.
- Žampiony na másle osmažte, dochuťte solí, drceným kmínem a přidejte do omáčky.
Srnčí ragú na víně se strouhaným perníkem; foto: archiv Pražské řeznictví