redakce Prima FRESH

Smažený květák v trojobalu s petrželovým pyré

Moje hodnocení
10x

Smažená jídla sice nejsou ukázková složka zdravého jídelníčku, ale někdy zkrátka rádi zhřešíme. S receptem od Cat & Cook na oblíbený květák obzvlášť! Už jste ho ale někdy zkusili s petrželovým pyré?

2 porce
60 minut
česká

Suroviny

Petrželové pyré

Postup přípravy

  1. Petržel omyjte kartáčkem na zeleninu a oloupejte pomocí škrabky. Odlupky si nechte na vývar, je jich hodně a byla by to škoda.
  2. Petržel nakrájejte na tenká kolečka. Můžete ji i nastrouhat nahrubo, abyste postup urychlili. Česnek oloupejte a nakrájejte na kolečka.
  3. Mléko nalijte do rendlíku a přidejte česnek a petržel. Osolte a vařte na nižším plameni, dokud petržel nezměkne, bude to trvat asi 10–15 minut.
  4. Poté slijte ¾ mléka a rozmixujte dohladka ve stolním mixéru. Můžete použít i tyčový mixér samozřejmě. Dejte si záležet, aby se ingredience dobře propojily.
  5. Až bude směs rozmixovaná, přidejte máslo nakrájené na malé kostičky, smetanu a znovu mixujte, dokud se máslo s pyré nespojí.
  6. Dochuťte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a případně kapičkou bílého vinného octa nebo citronové šťávy.
  7. Květák rozeberte na menší růžičky. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a řádně ji osolte. Počítejte s 20 g soli na 1 litr vody.
  8. Do vroucí vody vložte květák a vařte 5–7 minut, dokud nebude uvařený ale dente – záleží, jak ho máte rádi.
  9. Do velké mísy si připravte ledovou vodu, pokud máte led, vložte do mísy i pár kousků ledu.
  10. Děrovanou naběračkou přendejte květák do ledové vody, počkejte 3 minuty a z vody ho vyndejte na utěrku. Osušte ho a připravte si suroviny na trojobal.
  11. Vejce prošlehejte metličkou nebo vidličkou až těsně před obalováním. Na květák je nejlepší připravit si hladkou mouku, strouhanku i vejce do menších hlubších mističek.
  12. Růžičky obalte postupně v mouce, vejci a strouhance. Strouhanku do květáku v žádném případě nezamačkávejte, pouze ho v ní lehce obalte a položte na vál či prkénko.
  13. Právě díky našlehaným vejcím a lehkému, neudusanému trojobalu bude květák krásně kyprý a křupavý.
  14. Obalené růžičky pokládejte vedle sebe, nikdy ne na sebe, jinak zvlhnou. Zároveň je důležité smažit je okamžitě po obalení a nepřipravovat je dopředu.
  15. V hlubším hrnci/pánvi při vyšší teplotě rozehřejte přepuštěné máslo/olej – důležité je, aby v něm květák byl namočený do poloviny, podle toho přizpůsobte množství tuku v hrnci.
  16. Tuk by měl mít kolem 170 °C, ideální je použít skleněný teploměr, který můžete umístit přímo na hrnec, případně můžete použít digitální. Pokud ho nemáte, udržujte máslo nahřáté pouze na střední stupeň, aby se nezahřálo na moc vysokou teplotu.
  17. Květák smažte z každé strany cca 4 minuty – spíš se řiďte barvou trojobalu.
  18. Při otáčení do něj nepíchejte, zbytečně by z něj vytékala šťáva, použijte buď kuchařskou pinzetu, kleště nebo třeba dvě vařečky.
  19. Vyndavejte opět bez píchání na papírovou kuchyňskou utěrku. Servírujte položené na lůžku z pyré, ozdobte petrželkou nebo třeba řeřichou.

TIP: Pokud máte parní troubu, připravte květák v páře. Než ho vložíte do trouby, řádně ho osolte a poté zchlaďte, jak je uvedeno v receptu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty