Květák
- květák (střední ) 1 ks
- hladká mouka 100 g
- bílé víno (suché ) 100 ml
- rostlinný olej (na smažení) asi 400 ml
- citron (k podávání)
- sůl
Majonéza
- majonéza (kvalitní ) 100 ml
- citronová kůra (najemno nastrouhaná ) 1/2 lžičky
- česnek 1–2 stroužky
- kopr (nasekaný čerstvý,podle chuti)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Květák omyjte, zbavte listů a nakrájejte (i s košťálem) na 1 cm silné plátky. Vyskládejte je vedle sebe do pánve, zalijte do poloviny vodou, zlehka osolte, přiklopte a duste dopoloměkka asi 1–2 minuty z každé strany. Vyjměte je a nechte okapat. Stejným způsobem poduste všechny plátky květáku.
- Mouku promíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a prošlehejte vidličkou s vínem.
- Do hrnce nalijte olej alespoň do výšky 5 cm a rozehřejte ho. Plátky květáku ponořte do těstíčka, nechte lehce okapat a usmažte v rozpáleném oleji na středním stupni dozlatova, trvá to asi 3–4 minuty z každé strany.
- Osmažený květák vyjměte, položte na papírovou utěrku a nechte do ní vsáknout přebytečný tuk.
- Majonézu promíchejte s citronovou kůrou. Česnek oloupejte, prolisujte do majonézy, dochuťte solí a pepřem, promíchejte a posypte koprem.
- Obalovaný květák podávejte horký s majonézou a skrojkem citronu.
PRIMA TIP: Tento pokrm skvěle vynikne se suchým Ryzlinkem vlašským, vyzrálejším Müllerem Thurgau nebo Veltlínským zeleným.
Pokud máte chuť na klasiku, připravte si tradiční smažený květák nebo lehčí variantu obalovaného květáku z trouby.