Kristina Šemberová

Smažený květák ve vinném těstíčku s citronovou majonézou

Moje hodnocení
7x

Zapomeňte na mastnou hotovku z hospody, tohle je zimní lahůdka par excellence. Plátky květáku se snáze obalují, smaží i jedí než obligátní růžičky, tak si zjednodušte práci. Na rozdíl od trojobalu je vinné těstíčko lehké, pikantní a nenasákne moc tuku. Květák můžete osmažit předem a ponechat ho až do doby podávání v troubě vyhřáté na 50 °C. Vegetariáni vás budou milovat, masomilci zavzpomínají na své dětství.

4 porce
60 minut

Květák

  • střední květák 1 ks
  • hladká mouka 100 g
  • kypřicí prášek 1 špetka
  • suché bílé víno 100 ml
  • sůl
  • rostlinný olej na smažení asi 400 ml
  • citron k podávání

Majonéza

  • kvalitní majonéza 100 ml
  • najemno nastrouhaná citronová kůra 1/2 lžičky
  • česnek 1–2 stroužky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • nasekaný čerstvý kopr podle chuti

Postup přípravy

  1. Květák omyjte, zbavte listů a nakrájejte (i s košťálem) na 1 cm silné plátky. Vyskládejte je vedle sebe do pánve, zalijte do poloviny vodou, zlehka osolte, přiklopte a duste dopoloměkka asi 1–2 minuty z každé strany. Vyjměte je a nechte okapat. Stejným způsobem poduste všechny plátky květáku.
  2. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a prošlehejte vidličkou s vínem.
  3. Do hrnce nalijte olej alespoň do výšky 5 cm a rozehřejte ho. Plátky květáku ponořte do těstíčka, nechte lehce okapat a usmažte v rozpáleném oleji na středním stupni dozlatova, trvá to asi 3–4 minuty z každé strany.
  4. Osmažený květák vyjměte, položte na papírovou utěrku a nechte do ní vsáknout přebytečný tuk.
  5. Majonézu promíchejte s citronovou kůrou. Česnek oloupejte, prolisujte do majonézy, dochuťte solí a pepřem, promíchejte a posypte koprem.
  6. Obalovaný květák podávejte horký s majonézou a skrojkem citronu.

PRIMA TIP: Tento pokrm skvěle vynikne se suchým Ryzlinkem vlašským, vyzrálejším Müllerem Thurgau nebo Veltlínským zeleným.

Pokud máte chuť na klasiku, připravte si tradiční smažený květák nebo lehčí variantu obalovaného květáku z trouby.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kristina Šemberová

Vinná kuchařka Kristina Šemberová

Víte, že moravští a čeští vinaři pravidelně sbírají medaile na mezinárodních soutěžích vín a jejich vína se podávají i v michelinských restauracích? Zkušená editorka a autorka kuchařek (Sladká první republika a Neštěkej a jez!) Kristina Šemberová ve své třetí knize poutavě představuje tuzemské vinařské oblasti, výrobu vína, jeho uchovávání, servírování i jak a proč vůbec s ním vařit. Prakticky si to můžete vyzkoušet v 76 receptech na dobroty s vínem a k vínu, od předkrmů přes polévku, hlavní chody a saláty až po grilování a dezerty. Ať už potřebujete rychle připravit teplou večeři, nebo chcete překvapit svou lásku, servírovat rodinný oběd nebo pozvat přátele na party, ve vinné kuchařce Víno ve sklence a na talíři najdete vhodné pokrmy i s ideálním vinným doprovodem, který doporučuje trojnásobný nejlepší someliér ČR Tomáš Brůha.

www.vinnakucharka.cz


Přečtěte si také

Recepty