Najděte si recept
Na co máte chuť?

Smažený květák ve vinném těstíčku s citronovou majonézou
Suroviny (4 porce)
Květák:
- střední květák 1 ks
- hladká mouka 100 g
- kypřicí prášek 1 špetka
- suché bílé víno 100 ml
- sůl
- rostlinný olej na smažení asi 400 ml
- citron k podávání
Majonéza:
- kvalitní majonéza 100 ml
- najemno nastrouhaná citronová kůra 1/2 lžičky
- česnek 1–2 stroužky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- nasekaný čerstvý kopr podle chuti
Postup
- Květák omyjte, zbavte listů a nakrájejte (i s košťálem) na 1 cm silné plátky. Vyskládejte je vedle sebe do pánve, zalijte do poloviny vodou, zlehka osolte, přiklopte a duste dopoloměkka asi 1–2 minuty z každé strany. Vyjměte je a nechte okapat. Stejným způsobem poduste všechny plátky květáku.
- Mouku promíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a prošlehejte vidličkou s vínem.
- Do hrnce nalijte olej alespoň do výšky 5 cm a rozehřejte ho. Plátky květáku ponořte do těstíčka, nechte lehce okapat a usmažte v rozpáleném oleji na středním stupni dozlatova, trvá to asi 3–4 minuty z každé strany.
- Osmažený květák vyjměte, položte na papírovou utěrku a nechte do ní vsáknout přebytečný tuk.
- Majonézu promíchejte s citronovou kůrou. Česnek oloupejte, prolisujte do majonézy, dochuťte solí a pepřem, promíchejte a posypte koprem.
- Obalovaný květák podávejte horký s majonézou a skrojkem citronu.
PRIMA TIP: Tento pokrm skvěle vynikne se suchým Ryzlinkem vlašským, vyzrálejším Müllerem Thurgau nebo Veltlínským zeleným.
Pokud máte chuť na klasiku, připravte si tradiční smažený květák nebo lehčí variantu obalovaného květáku z trouby.
Víno ve sklence a na talíři
Víte, že moravští a čeští vinaři pravidelně sbírají medaile na mezinárodních soutěžích vín a jejich vína se podávají i v michelinských restauracích? Zkušená editorka a autorka kuchařek (Sladká první republika a Neštěkej a jez!) Kristina Šemberová ve své třetí knize poutavě představuje tuzemské vinařské oblasti, výrobu vína, jeho uchovávání, servírování i jak a proč vůbec s ním vařit. Prakticky si to můžete vyzkoušet v 76 receptech na dobroty s vínem a k vínu, od předkrmů přes polévku, hlavní chody a saláty až po grilování a dezerty. Ať už potřebujete rychle připravit teplou večeři, nebo chcete překvapit svou lásku, servírovat rodinný oběd nebo pozvat přátele na party, ve vinné kuchařce Víno ve sklence a na talíři najdete vhodné pokrmy i s ideálním vinným doprovodem, který doporučuje trojnásobný nejlepší someliér ČR Tomáš Brůha.