návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Smažený květák ve vinném těstíčku s citronovou majonézou

Hodnoceno: 4x
4 porce
do 1 hodiny
Smažený květák ve vinném těstíčku s citronovou majonézou
Autor: Marek Bartoš Smažený květák ve vinném těstíčku s citronovou majonézou
Zapomeňte na mastnou hotovku z hospody, tohle je zimní lahůdka par excellence. Plátky květáku se snáze obalují, smaží i jedí než obligátní růžičky, tak si zjednodušte práci. Na rozdíl od trojobalu je vinné těstíčko lehké, pikantní a nenasákne moc tuku. Květák můžete osmažit předem a ponechat ho až do doby podávání v troubě vyhřáté na 50 °C. Vegetariáni vás budou milovat, masomilci zavzpomínají na své dětství.

Postup

  1. Květák omyjte, zbavte listů a nakrájejte (i s košťálem) na 1 cm silné plátky. Vyskládejte je vedle sebe do pánve, zalijte do poloviny vodou, zlehka osolte, přiklopte a duste dopoloměkka asi 1–2 minuty z každé strany. Vyjměte je a nechte okapat. Stejným způsobem poduste všechny plátky květáku. 
  2. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a prošlehejte vidličkou s vínem. 
  3. Do hrnce nalijte olej alespoň do výšky 5 cm a rozehřejte ho. Plátky květáku ponořte do těstíčka, nechte lehce okapat a usmažte v rozpáleném oleji na středním stupni dozlatova, trvá to asi 3–4 minuty z každé strany. 
  4. Osmažený květák vyjměte, položte na papírovou utěrku a nechte do ní vsáknout přebytečný tuk. 
  5. Majonézu promíchejte s citronovou kůrou. Česnek oloupejte, prolisujte do majonézy, dochuťte solí a pepřem, promíchejte a posypte koprem. 
  6. Obalovaný květák podávejte horký s majonézou a skrojkem citronu. 

PRIMA TIP: Tento pokrm skvěle vynikne se suchým Ryzlinkem vlašským, vyzrálejším Müllerem Thurgau nebo Veltlínským zeleným. 

Smažený květák ve vinném těstíčku s citronovou majonézou
Autor: Marek Bartoš Smažený květák ve vinném těstíčku s citronovou majonézou

Pokud máte chuť na klasiku, připravte si tradiční smažený květák nebo lehčí variantu obalovaného květáku z trouby.

Víno ve sklence a na talíři
Kristina Šemberová

Víte, že moravští a čeští vinaři pravidelně sbírají medaile na mezinárodních soutěžích vín a jejich vína se podávají i v michelinských restauracích? Zkušená editorka a autorka kuchařek (Sladká první republika a Neštěkej a jez!) Kristina Šemberová ve své třetí knize poutavě představuje tuzemské vinařské oblasti, výrobu vína, jeho uchovávání, servírování i jak a proč vůbec s ním vařit. Prakticky si to můžete vyzkoušet v 76 receptech na dobroty s vínem a k vínu, od předkrmů přes polévku, hlavní chody a saláty až po grilování a dezerty. Ať už potřebujete rychle připravit teplou večeři, nebo chcete překvapit svou lásku, servírovat rodinný oběd nebo pozvat přátele na party, ve vinné kuchařce Víno ve sklence a na talíři najdete vhodné pokrmy i s ideálním vinným doprovodem, který doporučuje trojnásobný nejlepší someliér ČR Tomáš Brůha. 

www.vinnakucharka.cz