Suroviny
- olivový olej / ghí máslo 4 lžíce
- cibule 1 střední ks
- česnek 2 větší stroužky
- menší květák 1 ks
- sůl 1–1 a 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
- mletý římský kmín 1 lžička
- sušená kurkuma 1/2 lžičky
- nasekaná petrželka 6 lžic
- vejce 4 ks
- prášek do pečiva 1/2 lžičky
- rýžová mouka nebo škrob 1 lžíce
- cottage nebo kousek sýru feta 1/2 kelímku
- řecký jogurt
- kopr
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 200 °C. Na přípravu tohoto receptu je ideální mít pánev, kterou lze dát i do trouby.
- Květák omyjte a očistěte. Následně jej rozdělte na růžičky, které pak nahrubo nasekejte. Není potřeba žádný food procesor.
- Na velké pánvi rozpalte 4 lžíce olivového oleje. Na ni přihodťe na kostičky nasekanou 1 cibuli, 2 stroužky najemno pokrájeného česneku, květák, sůl (pozn. pokud použijete sýr cottage, dejte 1½ lžičky soli, pokud zvolíte fetu, přidejte maximálně 1 lžičku soli), pepř, kmín, kurkumu a pažitku.
- Restujte cca 5–6 minut. V tuto chvíli by měl být květák už mírně měkký.
- Mezitím si rozklepněte do menší mísy 4 vejce. K nim přidejte 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžíci rýžové mouky a měkký sýr dle výběru v ingrediencích.
- Důkladně metlou promíchejte a přilijte na pánev ke květáku. Okamžitě míchejte a stírejte směs z povrchu pánve.
- Ztlumte plotýnku a dle potřeby ještě můžete přidat 2 lžíce oleje okolo krajů, abyste předešli přichycení. Míchejte po dobu cca 3 minut.
- Uhlaďte povrch květákové směsi a pánev vložte do trouby.
- Pečte cca 6–8 minut na 200 °C. Na poslední minuty přepněte na režim gril, aby povrch mírně zhnědl.
- Podávejte s osoleným řeckým jogurtem, koprem a pepřem.