Květák
- květák (střední ) 1 ks
- hladká mouka 120 g
- voda 200 ml
- sůl 1 špetka
Omáčka
- máslo 60 g
- česnek 1 stroužek
- omáčka Sriracha (nebo jiná pálivá omáčka) 130 ml
- med 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Dip
- zakysaná smetana 190 g
- niva (nebo jiný modrý sýr) 30 g
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 210 °C a plech vyložte pečicím papírem. Z květáku odstraňte listy, vyřízněte košťál a rozeberte ho na malé růžičky.
- Mouku osolte, přilijte vodu a prošlehejte vidličkou na hladké těstíčko. Květákové růžičky v něm postupně obalte a skládejte je na připravený plech. Pečte 15–20 minut, až se obal připeče na květák a snadno ho sloupnete z plechu.
- Mezitím připravte omáčku. V rendlíku rozehřejte máslo. Česnek oloupejte a prolisujte ho do másla, přidejte sriracha omáčku, med, špetku soli a pepře a promíchejte.
- Opečený květák potřete ostrou omáčkou nebo ho nechte mírně zchladnout a v omáčce ho obalte. Růžičky znovu rozprostřete na plech a pečte ještě 10–15 minut dozlatova a dokřupava.
- Na dip promíchejte zakysanou smetanu s rozdrobeným sýrem. Sýr pořádně rozmačkejte, aby se se smetanou propojil.
- Hotový pálivý květák podávejte se smetanovým dipem.
Pečený buffalo květák s pikantní omáčkou Zdroj: My Cooking Diary