návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Květáková pizza s bramborami, cuketou a fetou

1 velká pizza porce
do 1,5 hodiny
Květáková pizza s bramborami, cuketou a fetou
Autor: Little Green Kitchen Květáková pizza s bramborami, cuketou a fetou
Když připravujete pizzu pro děti, často zjistíte, že největší úspěch mívá ta, která se podobá té kupované – tedy s rajčatovou omáčkou a sýrem. Nicméně David s Luise zaznamenali velký úspěch i s verzí à la pizza bianca, tedy velmi prostou a bez rajčat.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Nejprve květák nahrubo nakrájejte (včetně křehčí části košťálu), dejte ho do food processoru a rozsekejte na texturu podobnou rýži. Odměřte 1 litr této květákové rýže a dejte do mísy. Přidejte mandlovou mouku, oregano, sůl, pepř a rukama promíchejte. Uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Rozšlehejte je vidličkou. Pak rukama začněte zpracovávat suché ingredience do vajec, až se všechno spojí a vy budete moct směs vytvarovat do koule. Bude to trochu volnější a vlhčí směs, než je těsto na chleba. Nechte stát 10 minut. Směs přesuňte na připravený plech a vytvarujte do velkého oválu tím, že budete těsto modelovat rukama a u okrajů ho necháte trochu vyšší. Placku pečte na střední příčce trouby 15 minut, až lehce zezlátne a zpevní.
  3. Mezitím si připravte náplň. Brambory a cukety nakrájejte na velmi tenké plátky pomocí mandolíny nebo nožem. Dejte je do hlubokého talíře, posypte solí, zalijte vodou a nechte stát 20 minut. Vodu slijte, brambory a cuketu opláchněte a osušte na utěrce.
  4. Upečenou květákovou placku potřete tenkou vrstvou oleje. Poklaďte ji polovinou fety, pak plátky brambor a cukety, cibulí, tymiánem a nakonec zbylou fetou, osolte a opepřete. Zakápněte většinou olivového oleje a pečte asi 15 minut, až brambory zezlátnou a okraje placky se lehce připečou. 
Reklama
PRIMA TIP: Tuhle pizzu děláme na placce z květáku, což je další chytrý trik, jak do dětí (ale i do vás) dostat víc zeleniny. Pro ještě snazší verzi můžete klidně použít běžnou chlebovou placku a pak to máte hotové za minutku. I když pro děti děláme náplň hodně prostou, sami si přidáváme další zeleninu, takže jsou všichni spokojení.

Little Green Kitchen
Luise Vindahl a David Frenkiel

Když se Luise Vindahl a David Frenkiel před lety setkali v Římě, stalo se tohle setkání i zárodkem jednoho z nejúspěšnějších gastronomických počinů. Brzy bylo jasné, že se jejich životní cesta spojí – a že budou muset řešit také jídlo. Luise je nutriční terapeutka nezříkající se masa a David vegetarián, tehdy bez hlubšího vztahu k vaření. Výsledkem řady pokusů a omylů – a také brzké narození dcery Elsy, která to také v hrncích pořádně zamíchala – se stal ikonický vegetariánský blog Green Kitchen Stories. Brzy následovala i jeho první knižní podoba (česky 2018) a několik dalších knih. Little Green Kitchen je prozatím poslední a je dokladem toho, že Luise a David to se společnou cestou myslí vážně, vždyť k Else od těch dob přibyli dva bratři, Isaac a Noah. A pro své děti (a také všechny zaměstnané rodiče na světě, kteří je chtějí i něco užitečného naučit) také David s Luisou svou Little Green Kitchen napsali.

Vydalo nakladatelství Kitchenette.

Související témata: pizza , květáková pizza , bez lepku , Hlavní jídla
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama