Najděte si recept
Na co máte chuť?

Květáková pizza s bramborami, cuketou a fetou
Suroviny (1 velká pizza porce)
Těsto:
- velký květák 1 ks (500 g)
- manldová mouka 100 g
- sušené oregano 1 lžička
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř 1 lžička
- vejce 4 ks
Náplň:
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Nejprve květák nahrubo nakrájejte (včetně křehčí části košťálu), dejte ho do food processoru a rozsekejte na texturu podobnou rýži. Odměřte 1 litr této květákové rýže a dejte do mísy. Přidejte mandlovou mouku, oregano, sůl, pepř a rukama promíchejte. Uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Rozšlehejte je vidličkou. Pak rukama začněte zpracovávat suché ingredience do vajec, až se všechno spojí a vy budete moct směs vytvarovat do koule. Bude to trochu volnější a vlhčí směs, než je těsto na chleba. Nechte stát 10 minut. Směs přesuňte na připravený plech a vytvarujte do velkého oválu tím, že budete těsto modelovat rukama a u okrajů ho necháte trochu vyšší. Placku pečte na střední příčce trouby 15 minut, až lehce zezlátne a zpevní.
- Mezitím si připravte náplň. Brambory a cukety nakrájejte na velmi tenké plátky pomocí mandolíny nebo nožem. Dejte je do hlubokého talíře, posypte solí, zalijte vodou a nechte stát 20 minut. Vodu slijte, brambory a cuketu opláchněte a osušte na utěrce.
- Upečenou květákovou placku potřete tenkou vrstvou oleje. Poklaďte ji polovinou fety, pak plátky brambor a cukety, cibulí, tymiánem a nakonec zbylou fetou, osolte a opepřete. Zakápněte většinou olivového oleje a pečte asi 15 minut, až brambory zezlátnou a okraje placky se lehce připečou.
Little Green Kitchen
Když se Luise Vindahl a David Frenkiel před lety setkali v Římě, stalo se tohle setkání i zárodkem jednoho z nejúspěšnějších gastronomických počinů. Brzy bylo jasné, že se jejich životní cesta spojí – a že budou muset řešit také jídlo. Luise je nutriční terapeutka nezříkající se masa a David vegetarián, tehdy bez hlubšího vztahu k vaření. Výsledkem řady pokusů a omylů – a také brzké narození dcery Elsy, která to také v hrncích pořádně zamíchala – se stal ikonický vegetariánský blog Green Kitchen Stories. Brzy následovala i jeho první knižní podoba (česky 2018) a několik dalších knih. Little Green Kitchen je prozatím poslední a je dokladem toho, že Luise a David to se společnou cestou myslí vážně, vždyť k Else od těch dob přibyli dva bratři, Isaac a Noah. A pro své děti (a také všechny zaměstnané rodiče na světě, kteří je chtějí i něco užitečného naučit) také David s Luisou svou Little Green Kitchen napsali.
Vydalo nakladatelství Kitchenette.