Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi
Vepřové výpečky patří mezi naše národní poklady. Přitom je to jedno z nejjednodušších jídel, které v české kuchyni jsou. Stačí nakrájet maso, cibuli a česnek, přidat koření, přikrýt poklicí a pak už jen čekat, až trouba odvede svou práci. Pak už jen záleží na vás, s jakým knedlíkem budete maso servírovat, a zda přidáte špenát nebo zelí.
do 2 hodin
4 porce
PRIMA TIPY:
- Vepřové výpečky můžete připravit z různých typů vepřového masa. V našem receptu kombinujeme libovou plec s tučným bůčkem. Poměr ale můžete upravit podle vlastních preferencí, každopádně alespoň čás masa by měla být tučná.
- Výpečky také můžete připravit z vepřové krkovice. Ta obsahuje tuk, ale není ho zbytečně moc. A většina se ho vypeče, takže tahle verze bude vyhovovat těm, kteří nemusí tlusté maso.
- Jako přílohu podávejte k výpečkům ideálně bramborové nebo chlupaté knedlíky, ale pokud je máte raději, klidně si je dejte s houskovým knedlíkem. Děti bude bavit, pokud k výpečkům přidáte bramborové gnocchi nebo šulánky.
- Trochu odlehčení přinese na talíř další příloha. Můžete zvolit špenát nebo kysané zelí. Špenát klidně udělejte z mraženého sekaného špenátu, pokud ho připravíte správně, nebude to žádný šedý protlak, ale výborná příloha plná chuti. A pokud zelí, tak jedině kysané. Příjemná kyselost ztlumí tučnost masa.
Suroviny (4 porce)
Výpečky:
- vepřová plec 600 g
- bůček bez kosti a kůže 300 g
- velké cibule 2-3 ks
- česnek 5 stroužků
- sůl a čerstvě namletý pepř
- celý kmín 1 lžíce
- sádlo na vymazání pekáče
Knedlíky:
- brambory typu B nebo C, syrové 300 g
- brambory typu B nebo C, uvařené ve slupce a oloupané 300 g
- vejce 3 ks
- hrubá mouka 300 g
- sůl
Špenát:
- mražený špenát 800 g
- mléko
- máslo 2 lžíce
- velká cibule 1 ks
- hladká mouka 1 a 1/2 lžíce
- česnek 4 stroužky
- smetana ke šlehání 4 lžíce
- žloutky 2 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Výpečky: Maso osušte papírovými utěrkami a nakrájete ho na kostky velikosti 3-4 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, česnek na plátky. Pekáč vymate sádlem, vložte nakrájené maso, cibuli a česnek a promíchejte se solí, pepřem a kmínem. Podlijte 100 ml vody nebo piva.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pekáč s masem přikryjte poklicí nebo pevně utáhnutým alobalem. Vložte do trouby a pečte hodinu a půl. Během pečení maso dvakrát pormíchejte, pokud by se cibule připalovala, můžete podlít ještě trochou vody, ale zbytečně to nepřehánějte. Poté poklici sundejte a pečte další půlhodinu, aby se maso opeklo dozlatova. Občas promíchejte.
- Chlupaté knedlíky: Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte na hrubém struhadle. Do mísy přidejte lžičku soli, vejce a hrubou mouku. Umíchete tužší těsto. Pokud je příliš řídké, přimíchejte trochu hladké mouky.
- Polévkovou lžící z těsta odkrojujte knedlíky, můžete je dotvarovat namočenou dlaní. Knedlíky vařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou asi 6 minut, občas je obraťte, aby se provařily rovnoměrně. Když vyplavou na povrch, vyndejte je děrovanou lžící.
- Špenát: Na dno kastrolu nalijte trochu mléka. Na něj položte zmrazený špenát a pod pokličkou na mírném ohni zahřívejte, až špenát povolí.
- Vedle na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli dorůžova. Zasypte moukou a umíchejte světlou cibulovou jíšku. Tu vmíchejte ke špenátu, přidejte vejce rozšlehané se smetanou, najemno nasekaný česnek a duste do změknutí, asi 10 minut. Nakonec dochuťte solí a pepřem.