Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
redakce Prima FRESH
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky Zdroj: iStock

  • Zavřít
Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky Zdroj: iStock

Moje hodnocení
85x

Vepřové výpečky patří mezi naše národní poklady. Přitom je to jedno z nejjednodušších jídel, které v české kuchyni jsou. Stačí nakrájet maso, cibuli a česnek, přidat koření, přikrýt poklicí a pak už jen čekat, až trouba odvede svou práci. Pak už jen záleží na vás, s jakým knedlíkem budete maso servírovat a zda přidáte špenát, nebo zelí.

4 porce
60 minut
česká
Seznam.cz banner

Výpečky

  • vepřová plec 600 g
  • vepřový bůček (bez kosti a kůže) 300 g
  • cibule (velké ) 2-3 ks
  • česnek 5 stroužků
  • celý kmín 1 lžíce
  • sádlo (na vymazání pekáče)
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)

Knedlíky

  • brambory (typu B nebo C, syrové) 300 g
  • vařené brambory (typu B nebo C, uvařené ve slupce a oloupané) 300 g
  • vejce 3 ks
  • hrubá mouka 300 g
  • sůl

Špenát

  • špenát (mražený ) 800 g
  • mléko
  • máslo 2 lžíce
  • cibule (velká ) 1 ks
  • hladká mouka 1 a 1/2 lžíce
  • česnek 4 stroužky
  • smetana ke šlehání 4 lžíce
  • žloutek 2 ks
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)

Nechte se vést při přípravě návodným videoreceptem

PRIMA TIPY:

  • Vepřové výpečky můžete připravit z různých typů vepřového masa. V našem receptu kombinujeme libovou plec s tučným bůčkem. Poměr ale můžete upravit podle vlastních preferencí, každopádně alespoň čás masa by měla být tučná.
  • Výpečky také můžete připravit z vepřové krkovice. Ta obsahuje tuk, ale není ho zbytečně moc. A většina se ho vypeče, takže tahle verze bude vyhovovat těm, kteří nemusí tlusté maso.
  • Jako přílohu podávejte k výpečkům ideálně bramborové nebo chlupaté knedlíky, ale pokud je máte raději, klidně si je dejte s houskovým knedlíkem. Děti bude bavit, pokud k výpečkům přidáte bramborové gnocchi nebo šulánky.
  • Trochu odlehčení přinese na talíř další příloha. Můžete zvolit špenát nebo kysané zelí. Špenát klidně udělejte z mraženého sekaného špenátu, pokud ho připravíte správně, nebude to žádný šedý protlak, ale výborná příloha plná chuti. A pokud zelí, tak jedině kysané. Příjemná kyselost ztlumí tučnost masa.
Česká kuchyně

Česká kuchyně

Postup přípravy

  1. Výpečky: Maso osušte papírovými utěrkami a nakrájejte ho na kostky velikosti 3–4 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, česnek na plátky. Pekáč vymažte sádlem, vložte nakrájené maso, cibuli a česnek a promíchejte se solí, pepřem a kmínem. Podlijte 100 ml vody nebo piva.
  2. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pekáč s masem přikryjte poklicí nebo pevně utáhnutým alobalem. Vložte do trouby a pečte hodinu a půl. Během pečení maso dvakrát promíchejte, pokud by se cibule připalovala, můžete podlít ještě trochou vody, ale zbytečně to nepřehánějte. Poté poklici sundejte a pečte další půlhodinu, aby se maso opeklo dozlatova. Občas promíchejte.
  3. Chlupaté knedlíky: Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte na hrubém struhadle. Do mísy přidejte lžičku soli, vejce a hrubou mouku. Umíchejte tužší těsto. Pokud je příliš řídké, přimíchejte trochu hladké mouky.
  4. Polévkovou lžící z těsta odkrojujte knedlíky, můžete je dotvarovat namočenou dlaní. Knedlíky vařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou asi 6 minut, občas je obraťte, aby se provařily rovnoměrně. Když vyplavou na povrch, vyndejte je děrovanou lžící.
  5. Špenát: Na dno kastrolu nalijte trochu mléka. Na něj položte zmrazený špenát a pod pokličkou na mírném ohni zahřívejte, až špenát povolí.
  6. Vedle na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli dorůžova. Zasypte moukou a umíchejte světlou cibulovou jíšku. Tu vmíchejte ke špenátu, přidejte vejce rozšlehané se smetanou, najemno nasekaný česnek a duste do změknutí asi 10 minut. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

Vyzkoušejte také výtečnou pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky cibule maso vepřové maso česká kuchyně špenát hlávkové zelí knedlík

Návrhy pro vás

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sladké

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám Předkrmy a chuťovky

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Přílohy

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři Maso

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři Maso

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka


Přečtěte si také

Sladké
Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Prostřeno!
Prostřeno: Cheesecake s malinovým coulis podle Ivana

Prostřeno: Cheesecake s malinovým coulis podle Ivana

Prostřeno!
Prostřeno: Caesar salát s kuřecím masem

Prostřeno: Caesar salát s kuřecím masem

Prostřeno!
Prostřeno: Celerový krém s parmazánovými krutony

Prostřeno: Celerový krém s parmazánovými krutony

Prostřeno!
Prostřeno: Chilli con carne s domácí bagetou

Prostřeno: Chilli con carne s domácí bagetou

Předkrmy a chuťovky
Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Novinky
Lanýže – vzácný poklad pod zemí: jak se hledají a proč stojí tisíce eur za kilo

Lanýže – vzácný poklad pod zemí: jak se hledají a proč stojí tisíce eur za kilo

Soutěžící
Ivan Straka by výhru investoval do Bitcoinu

Ivan Straka by výhru investoval do Bitcoinu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu Sladké

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Maso
Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři Maso

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů Polévky

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Předkrmy a chuťovky
Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením Předkrmy a chuťovky

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem Předkrmy a chuťovky

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Předkrmy a chuťovky
Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Sladké
Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu Sladké

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Byty připravené jsou, stačí nalít peníze, míní mladý Pirát. Rozkradou je, varuje Gregor ANKETA: Jak zajistit dostupné bydlení? Hlasujte, kdo z mladých kandidátů exceloval v debatě Hromadná nehoda u Brna: Jeden člověk zemřel, další jsou zraněni. V nemocnici skončilo i dítě

prima-zeny

Zrádkyně si nevěří, chtějí proti sobě taktizovat. Daniela Brzobohatá má spadeno na Sáru Druhá řada Zrádců odstartovala. Diváky si získala Věra i vrchní komisařka Mia Zrádci se s bijcem nemazali: Kincl končí. Měl mě poslouchat, rýpla si jeho manželka

prima-zoom

Našli jsme důkaz o životě na Marsu? Zemřel Robert Redford. Talentovanému herci s okouzlujícím úsměvem bylo 89 let Kde se ukrývají miliony tun zlata? Jedno místo na Zemi zůstává nevytěžené

prima-fresh

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám Lanýže – vzácný poklad pod zemí: jak se hledají a proč stojí tisíce eur za kilo

prima-cool

Netflix vytahuje další skutečné monstrum Opustil nás legendární Robert Redford, herecké ikoně bylo 89 let „Hříšníci“ prohráli. 100 tisíc korun si z Prahy odvezli jejich soupeři

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vzácné bledule: Jaké druhy u nás rostou a jak je pěstovat na zahradě? Objevte kouzlo českého podzimu: Tradiční zelenina a ovoce pro vaše zdraví! Těšte se! Po deštivých dnech přijde slunečný víkend s letními teplotami

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.