Těsto
- hladká mouka 300 g
- sušené droždí 4 g
- máslo (rozpuštěné) 50 g
- plnotučné mléko 150 ml
Masová náplň
- červená cibule 1 ks
- červená paprika (menší) 1 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
- mleté maso (směs vepřového a hovězího) 300 g
- vejce 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- strouhanka 2 hrsti + na obalení
Dokončení
- cibule 2 ks
- sádlo 4 lžíce
- pažitka (k podávání)
- zakysaná smetana (k podávání)
Postup přípravy
Do mísy vsypte mouku, přidejte droždí, rozpuštěné máslo a mléko. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout asi 60 minut na teplém místě.
Cibuli, papriku a petrželku nakrájejte nadrobno. V míse je smíchejte s mletým masem, vejcem, solí, pepřem a dvěma hrstmi strouhanky. Promíchejte a vytvarujte 12 kuliček.
Vykynuté těsto rozdělte na 12 kousků, z každého udělejte placičku a zabalte do ní masovou kuličku. Knedlíky obalte ve strouhance.
Ve vroucí osolené vodě vařte připravené knedlíky asi 14 minut. Hotové propíchněte, aby unikla pára.
Cibuli nakrájejte nahrubo a osmahněte ji na sádle dozlatova a nasypte ji na hotové knedlíky. Podávejte s nasekanou pažitkou a zakysanou smetanou.
PRIMA TIP: Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do masové směsi trochu nastrouhaného sýra nebo jemně nasekaný česnek – knedlíky tak získají ještě šťavnatější a aromatičtější náplň. Jako příloha se hodí i dušený špenát nebo kedlubnové či cuketové zelí.
Kynuté knedlíky plněné mletým masem Zdroj: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia
Připravte také bramborové knedlíky plněné uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborové knedlíky plněné uzeným masem