Sušenky z dýně se smetanovým krémem jsou perfektním tipem na malý podzimní dezert. Chutnají naprosto božsky a příprava je navíc velmi jednoduchá.
Upečte ty nejlepší dýňové sušenky se smetanovým krémem a vůní podzimu
Dýně vyhrává první cenu za nejtypičtější zeleninu podzimu. Obchody i zahrady jsou jich plné. Sezonní dary přírody bychom měli využívat naplno. Pokud máte chuť vyzkoušet z dýně něco nového, upečte sobě, rodině či přátelům tyhle božské sušenky. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.
Potřebujete
Ingredience na dýňové sušenky
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce mixu sušeného koření – skořice, zázvor, kardamom, hřebíček, nové koření a muškátový oříšek
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku změklého másla
- 1 šálek cukru krystal
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 a 1/4 šálku dýňového pyré
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Ingredience na krémovou polevu
- 220 g smetanového sýra pokojové teploty
- 3 lžíce másla pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky moučkového cukru
Postup přípravy sušenek
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, koření a dejte stranou.
- V mixovací míse šlehejte robotem máslo, cukr krystal a hnědý cukr při středně vysoké rychlosti po dobu 1 minuty.
- Do směsi s máslem přidejte dýňové pyré, vejce a vanilku a šlehejte na střední rychlost, dokud se vše dokonale nespojí.
- Postupně přidávejte do směsi suché ingredience a vše dobře smíchejte.
- Na plech naneste těsto pomocí polévkové lžíce a vytvarujte z něj jednotlivé sušenky. Těsto by mělo být co nejvíce rovnoměrně rozprostřené, sušenky mají totiž tendenci nabíhat.
- Pečte je 15 až 20 minut.
- Sušenky opatrně vyndejte a z plechu je přendejte na mřížku, aby vychladly.
Postup na výrobu smetanového krému
- Elektrickým šlehačem nebo robotem ušlehejte dohladka smetanový sýr, máslo a vanilku na středně vysoké otáčky.
- Postupně přidávejte moučkový cukr tak, aby poleva zůstala hladká. Pokud vám přijde krém až moc hustý, přidejte lžíci mléka (nebo vody), dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud je krém naopak příliš řídký, přidejte moučkový cukr.
- Nakonec krém naneste na sušenky a posypte špetkou skořice.
PRIMA TIP: Sušenky uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě po dobu až 3 dnů.
Zdroj: Gimme some oven
Vyzkoušejte i další sladké recepty s dýní
redaktorka FTV Prima