Listopad je v plném proudu. Slunečné dny střídá sychravé počasí a čím dál tím větší zima. V tomto období je perfektní zahřát se horkým nápojem a k tomu zakousnout skvělý koláč. Podívejte se, jak připravit dýňový s výborným krémem.
Vyzkoušejte dýňový hrnkový koláč s krémovou polevou slazený kokosovým cukrem
Tento dýňový koláč je velmi vláčný díky jogurtu a navíc se sladí javorovým sirupem a kokosovým cukrem. Krém je příjemně kořeněný směsí skořice, muškátového oříšku a zázvoru.
Potřebujete
Ingredience na koláč:
- 1 šálek dýňového pyré
- 2 vejce pokojové teploty
- ½ hrnku kokosového cukru
- ¼ šálku javorového sirupu nebo medu
- 1 bílý jogurt
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ šálku rozpuštěného panenského kokosového oleje nebo másla
- 1 a ½ šálku mandlové mouky
- 1 hrnek ovesné mouky
- 1 lžíce směsi koření (skořice, muškátový oříšek a sušený zázvor)
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
Ingredience na krém:
- ½ šálku smetanového sýra pokojové teploty
- ¼ šálku másla pokojové teploty
- ¾ šálku moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky skořice
- 2-3 lžičky mléka dle preferencí
Na ozdobu:
- mletá skořice
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a vyložte menší plech pečicím papírem.
- Do velké mísy přidejte dýňové pyré, vejce, kokosový cukr, javorový sirup, jogurt, vanilkový extrakt a vše dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte rozpuštěný a vychladlý kokosový olej a opět zamíchejte.
- Poté přidejte suché ingredience: mandlovou mouku, ovesnou mouku, koření, jedlou sodu a sůl. Vše dobře zamíchejte a propojte se smíchanými mokrými ingrediencemi.
- Nalijte těsto do plechu a pečte 30–40 minut nebo dokud špejle nepřestane lepit.
- Před rozetřením polevy nechte koláč zcela vychladnout.
Příprava skořicové krémové polevy:
- Smetanový sýr, máslo, moučkový cukr, vanilku, skořici a mléko šlehejte na střední rychlost v robotu nebo mixéru, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Poté polevu natřete na vychladlý koláč. Navrch posypte trochou skořice pro dokonalý vzhled moučníku.
Zdroj: Ambitious Kitchen
Vyzkoušejte i další moučníky s dýní
redaktorka FTV Prima