Suroviny
- hladká mouka 135 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- cukr krupice (jemný) 2 lžíce
- plnotučné mléko 130 ml
- vejce (velké, lehce prošlehané) 1 ks
- máslo (rozpuštěné, vychladlé) 2 lžíce
- přepuštěné máslo (na smažení)
- sůl 1/2 lžičky
Připravte americké lívance podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Do velké mísy prosijte mouku, kypřicí prášek a sůl, přimíchejte krupicový cukr. V jiné misce prošlehejte vejce s mlékem a nakonec zašlehejte vychladlé rozpuštěné máslo.
- Tekutou směs přilijte k suché směsi a vidličkou nebo metličkou jemně prošlehejte, až vznikne hladké těstíčko. Těsto nechte několik minut odstát.
- Nepřilnavou pánev nechte rozehřát na středním plameni. Rozpusťte na ní kousek přepuštěného másla a rozetřete ho mašlovačkou po celé pánvi. Přidejte jednu naběračku těsta. Počkejte, až se na vrchu lívance začnou tvořit bublinky, a poté lívanec obraťte a smažte, až bude z obou stran hezky dozlatova opečený.
- Postupujte stejně i se zbytkem těsta. Hotové lívance můžete uchovávat teplé v mírně rozehřáté troubě, ale nejlepší jsou čerstvé rovnou z pánve.
- Na horkém lívanci nechte rozpustit kousek másla a zalijte javorovým sirupem. Můžete dozdobit čerstvým ovocem podle chuti.
PRIMA TIPY:
- Do těsta můžete přidat hrst čerstvých borůvek.
- Třetinu hladké mouky lze nahradit špaldovou moukou. Chuť dodá špetka mleté skořice.
- Hotové usmažené lívance můžete zamrazit proložené pečicím papírem. Pak je jen nechte rozmrazit a ohřát v mikrovlné troubě.
Nadýchané americké lívance 2 Zdroj: iStock
Vyzkoušejte i recept na nadýchané kynuté lívance podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE