Suroviny
- hladká mouka 135 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- cukr krupice (jemný) 2 lžíce
- plnotučné mléko 130 ml
- vejce (velké, lehce prošlehané) 1 ks
- máslo (rozpuštěné, vychladlé) 2 lžíce
- přepuštěné máslo (na smažení)
- sůl 1/2 lžičky
Připravte americké lívance podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
Do velké mísy prosijte mouku, kypřicí prášek a sůl, přimíchejte krupicový cukr. V jiné misce prošlehejte vejce s mlékem a nakonec zašlehejte vychladlé rozpuštěné máslo.
Tekutou směs přilijte k suché směsi a vidličkou nebo metličkou jemně prošlehejte, až vznikne hladké těstíčko. Těsto nechte několik minut odstát.
Nepřilnavou pánev nechte rozehřát na středním plameni. Rozpusťte na ní kousek přepuštěného másla a rozetřete ho mašlovačkou po celé pánvi. Přidejte jednu naběračku těsta. Počkejte, až se na vrchu lívance začnou tvořit bublinky, a poté lívanec obraťte a smažte, až bude z obou stran hezky dozlatova opečený.
Postupujte stejně i se zbytkem těsta. Hotové lívance můžete uchovávat teplé v mírně rozehřáté troubě, ale nejlepší jsou čerstvé rovnou z pánve.
Na horkém lívanci nechte rozpustit kousek másla a zalijte javorovým sirupem. Můžete dozdobit čerstvým ovocem podle chuti.
PRIMA TIPY:
Do těsta můžete přidat hrst čerstvých borůvek.
Třetinu hladké mouky lze nahradit špaldovou moukou. Chuť dodá špetka mleté skořice.
Hotové usmažené lívance můžete zamrazit proložené pečicím papírem. Pak je jen nechte rozmrazit a ohřát v mikrovlné troubě.
Vyzkoušejte i recept na nadýchané kynuté lívance podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nadýchané kynuté lívance – dokonalá víkendová snídaně