Nadýchané americké lívance (pancakes)

Moje hodnocení
39x

Lívance jsou nedílnou součástí pravé americké snídaně. Nadýchané placky se podávají s kouskem másla a zalité javorovým sirupem. K nim pak na talíři najdete sázené vejce a křupavou slaninu. Pokud je na vás tahle kombinace moc divoká, klidně je podávejte nasladko s čerstvým ovocem nebo našlehaným tvarohem.

4 porce
30 minut
americká

Suroviny

  • hladká mouka 135 g
  • kypřicí prášek 1 a 1/2 lžičky
  • vejce (sůl) 1/2 lžičky
  • jemný krupicový cukr 2 lžíce
  • mléko (plnotučné mléko) 130 ml
  • velké vejce, lehce prošlehané 1 ks
  • rozpuštěné máslo, vychladlé 2 lžíce
  • přepuštěné máslo na smažení

Postup přípravy

  1. Do velké mísy prosijte mouku, kypřicí prášek a sůl, přimíchejte krupicový cukr. V jiné misce prošlehejte vejce s mlékem a nakonec zašlehejte vychladlé rozpuštěné máslo.
  2. Tekutou směs přilijte k suché směsi a vidličkou nebo metličkou jemně prošlehejte, až vznikne hladké těstíčko. Těsto nechte několik minut odstát.
  3. Nepřilnavou pánev nechte rozehřát na středním plameni. Rozpusťte na ní kousek přepuštěného másla a rozetřete ho mašlovačkou po celé pánvi. Přidejte jednu naběračku těsta. Počkejte, až se na vrchu lívance začnou tvořit bublinky, a poté lívanec obraťte a smažte, až bude z obou stran hezky dozlatova opečený.
  4. Postupujte stejně i se zbytkem těsta. Hotové lívance můžete uchovávat teplé v mírně rozehřáté troubě, ale nejlepší jsou čerstvé rovnou z pánve.
  5. Na horkém lívanci nechte rozpustit kousek másla a zalijte javorovým sirupem. Můžete dozdobit čerstvým ovocem podle chuti.

PRIMA TIPY:

  • Do těsta můžete přidat hrst čerstvých borůvek.
  • Třetinu hladké mouky lze nahradit špaldovou moukou. Chuť dodá špetka mleté skořice.
  • Hotové usmažené lívance můžete zamrazit proložené pečicím papírem. Pak je jen nechte rozmrazit a ohřát v mikrovlné troubě.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty