akademiekvality.cz

Lahodný brokolicový krém s jogurtem

Moje hodnocení
5x

Když potřebujete rychlý oběd nebo večeři, chcete se příjemně prohřát, ale nezaplácnout si žaludek, uvařte si polévku. Brokolicový krém s jogurtem vám dodá sílu, energii a zároveň pocit lehkosti. Proč zrovna zvolit tuto zeleninu? Obsahuje totiž hodně vlákniny, vitaminu C, hořčíku, draslíku a taky železa. Navíc je uvařená za pár minut. Díky její barvě bude mít polévka svěží zelenkavý odstín, který přímo vybízí k ochutnání.

6 porcí
30 minut

Suroviny

  • velká brokolice 1 ks
  • broskev (cibule) 1 ks
  • bílý jogurt 250 ml
  • zeleninový vývar 600 ml
  • máslo 2 lžíce
  • oblíbený tvrdý sýr 100 g
  • čerstvý kopr k podávání 1 hrst
  • rohlík nebo houska na krutony (idálně den starý) 1 ks
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Na másle orestujte ve velkém hrnci pokrájenou cibuli a přidejte vývar.
  2. Přiveďte k varu a vložte na růžičky rozdělenou brokolici. Tu vařte ve vývaru jen cca 4 minuty.
  3. Plamen stáhněte, přidejte 200 ml jogurtu a nastrouhaný sýr a vše řádně rozmixujte tyčovým mixérem.
  4. Pečivo pokrájejte na kostičky a dejte do trouby péct na cca 10 minut na 170 stupňů.
  5. Polévku osolte a opepřete podle chuti a podávejte s krutony, čerstvým koprem a zbylým jogurtem.

PRIMA TIP: Věděli jste, že se konzistence jogurtů odvíjí od technologického postupu výroby? Pokud se fermentují přímo v obalu výrobku, jsou husté a pevné. Občas se uvolní i syrovátka. Jestliže jogurty zakysávají až v procesním tanku, mají krémovitější konzistenci. Další informace o kvalitě potravin najdete na webu akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty