Najděte si recept
Na co máte chuť?

Lahodný brokolicový krém s jogurtem
Když potřebujete rychlý oběd nebo večeři, chcete se příjemně prohřát, ale nezaplácnout si žaludek, uvařte si polévku. Brokolicový krém s jogurtem vám dodá sílu, energii a zároveň pocit lehkosti. Proč zrovna zvolit tuto zeleninu? Obsahuje totiž hodně vlákniny, vitaminu C, hořčíku, draslíku a taky železa. Navíc je uvařená za pár minut. Díky její barvě bude mít polévka svěží zelenkavý odstín, který přímo vybízí k ochutnání.
do 30 minut
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- velká brokolice 1 ks
- cibule 1 ks
- bílý jogurt 250 ml
- zeleninový vývar 600 ml
- máslo 2 lžíce
- oblíbený tvrdý sýr 100 g
- čerstvý kopr k podávání 1 hrst
- rohlík nebo houska na krutony (idálně den starý) 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Na másle orestujte ve velkém hrnci pokrájenou cibuli a přidejte vývar.
- Přiveďte k varu a vložte na růžičky rozdělenou brokolici. Tu vařte ve vývaru jen cca 4 minuty.
- Plamen stáhněte, přidejte 200 ml jogurtu a nastrouhaný sýr a vše řádně rozmixujte tyčovým mixérem.
- Pečivo pokrájejte na kostičky a dejte do trouby péct na cca 10 minut na 170 stupňů.
- Polévku osolte a opepřete podle chuti a podávejte s krutony, čerstvým koprem a zbylým jogurtem.
PRIMA TIP: Věděli jste, že se konzistence jogurtů odvíjí od technologického postupu výroby? Pokud se fermentují přímo v obalu výrobku, jsou husté a pevné. Občas se uvolní i syrovátka. Jestliže jogurty zakysávají až v procesním tanku, mají krémovitější konzistenci. Další informace o kvalitě potravin najdete na webu akademiekvality.cz.