Akademie kvality

Jemný brokolicový krém s křupavými krutony

Moje hodnocení
4x

Polévka, ze které vedle brokolice s každým soustem ucítíte v ústech svěžest, čerstvost a příchod léta. To všechno v sobě skrývá tento brokolicový krém, a proto je doslova radost jej připravovat. Je navíc velmi výživný a sytý, takže bude skvělý jako lehký oběd. Pyré, které obsahuje veliké množství zeleniny v podobě čerstvé brokolice, brambor, cibule a česneku, můžete zjemnit kvalitní smetanou. O křupavý akcent se postarají krutony z chleba.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brokolicový krém: Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na másle. Do hrnce přidejte očištěnou brokolici i s košťálem.
  2. Oloupejte a na kostky nakrájejte brambory, očistěte česnek a společně přidejte k brokolici. Veškerou zeleninu zalijete zeleninovým vývarem a smetanou. Vařte na mírném plameni přibližně 25 minut.
  3. Polévku rozmixujete tyčovým mixérem a krátce povařte. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Krutony: Krajíce toustového chleba nakrájejte na kostičky a nasucho opečete v troubě na 200 °C přibližně 8 minut dozlatova.

PRIMA TIP: Košťál z brokolice není třeba vyhazovat. Doporučujeme oloupat tvrdou slupku a nakrájet na plátky. Ty přidejte ke zbytku brokolice v hrnci a společně povařte. Základní zeleninový vývar můžeme připravit dopředu. Kořenovou zeleninu dle vlastního výběru vložte do hrnce a zalijte vodou, jako když chcete vařit polévku. Lehce osolte a vařte přibližně 45 minut. Pro lepší chuť doporučujeme vždy vybírat českou zeleninu s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina. Místo toustového chleba můžete použít i zbylý kváskový chléb, který má příjemně nakyslou chuť a vůni. Krutony budou trochu tvrdší, ale v polévce to vůbec nevadí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty