Suroviny
- brokolice (čerstvá ) 500 g
- zeleninový vývar 1 litr
- cibule 1 ks
- máslo 100 g
- smetana ke šlehání (30%) 250 ml
- brambory 200 g
- česnek 2 stroužky
- toustový chléb 4 plátky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brokolicový krém: Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na másle. Do hrnce přidejte očištěnou brokolici i s košťálem.
- Oloupejte a na kostky nakrájejte brambory, očistěte česnek a společně přidejte k brokolici. Veškerou zeleninu zalijete zeleninovým vývarem a smetanou. Vařte na mírném plameni přibližně 25 minut.
- Polévku rozmixujete tyčovým mixérem a krátce povařte. Dochuťte solí a pepřem.
- Krutony: Krajíce toustového chleba nakrájejte na kostičky a nasucho opečete v troubě na 200 °C přibližně 8 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Košťál z brokolice není třeba vyhazovat. Doporučujeme oloupat tvrdou slupku a nakrájet na plátky. Ty přidejte ke zbytku brokolice v hrnci a společně povařte. Základní zeleninový vývar můžeme připravit dopředu. Kořenovou zeleninu dle vlastního výběru vložte do hrnce a zalijte vodou, jako když chcete vařit polévku. Lehce osolte a vařte přibližně 45 minut. Pro lepší chuť doporučujeme vždy vybírat českou zeleninu s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina. Místo toustového chleba můžete použít i zbylý kváskový chléb, který má příjemně nakyslou chuť a vůni. Krutony budou trochu tvrdší, ale v polévce to vůbec nevadí.
Vyzkoušejte také delikátní krémovou květákovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE