Najděte si recept
Na co máte chuť?

Brokolicová polévka se sýrem
Brokolicovou polévku lze připravit jako hladký krém i v kombinaci s další zeleninou, ale je výtečná i jako klasická zeleninová polévka, ve které si můžete do zeleniny pěkně kousnout :) Spojení s výrazným sýrem dodá polévce příjemnou chuť a také zasytí, takže tuhle hustou polévku můžete podávat třeba k večeři.
do 1 hodiny
8–10 porcí
Suroviny (8–10 porcí)
- Máslo 2 lžíce
- střední cibule, pokrájená 1 ks
- střední mrkev, pokrájená 2 ks
- řapíkatý celer, pokrájený 2 stonky
- česnek, prolisovaný 3 stroužky
- Mouka 2 lžíce
- Sůl 1/2 lžičky
- pepř podle chuti
- kuřecí nebo zeleninový vývar 5 hrnků
- Mléko 2 hrnky
- brambory, oloupané a na malé kostky 4 ks
- růžičky brokolice, pokrájené 8 hrnků
- čedar, nastrouhaný 3 hrnky
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli, mrkev a celer.
- Restujte na nižším plameni asi 5 minut. Poté přidejte česnek, promíchejte a vařte další minutu.
- Vmíchejte mouku, sůl, pepř a opět promíchejte.
- Přilijte vývar, mléko a přidejte brambory. Zvyšte plamen a přiveďte polévku k varu. Zakryjte a vařte na lehce sníženém plameni do změknutí brambor.
- Přimíchejte brokolici a dochuťte solí s pepřem. Vařte bez pokličky asi 5–7 minut, dokud nebude brokolice uvařená. Přisypejte čedar a vmíchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Pokud chcete jemnější krémovou polévku, rozmixujte vše tyčovým mixérem.
Brokolicová polévka se sýrem; foto: gatherforbread.com