Suroviny
- máslo 2 lžíce
- cibule (pokrájená) 1 ks
- mrkev (pokrájená) 2 ks
- řapíkatý celer (pokrájený) 2 stonky
- česnek (prolisovaný) 3 stroužky
- mouka 2 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- pepř (podle chuti)
- kuřecí vývar (nebo zeleninový) 5 hrnků
- mléko 2 hrnky
- brambory (oloupané a nakrájené na malé kostky) 4 ks
- brokolice (pokrájené růžičky) 8 hrnků
- čedar (nastrouhaný) 3 hrnky
Postup přípravy
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli, mrkev a celer.
- Restujte na nižším plameni asi 5 minut. Poté přidejte česnek, promíchejte a vařte další minutu.
- Vmíchejte mouku, sůl, pepř a opět promíchejte.
- Přilijte vývar, mléko a přidejte brambory. Zvyšte plamen a přiveďte polévku k varu. Zakryjte a vařte na lehce sníženém plameni do změknutí brambor.
- Přimíchejte brokolici a dochuťte solí s pepřem. Vařte bez pokličky asi 5–7 minut, dokud nebude brokolice uvařená. Přisypejte čedar a vmíchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Pokud chcete jemnější krémovou polévku, rozmixujte vše tyčovým mixérem.
Vyzkoušejte recept na výtečnou květákovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE