Suroviny
- brokolice 500 g
- menší mrkev 2 ks
- zeleninový vývar 800 ml
- česnek 2 stroužky
- šalotka 1 ks
- máslo (olivový olej) 2 lžíce
- olivový olej (smetana) 250 ml
- smetana (anglický strouhaný čedar) 1 hrnek
- sůl, pepř
- máslo 1 lžíce
- chléb na krutony
- dijonská hořčice 1 lžíce
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte olej, přidejte nakrájenou šalotku, a jakmile začne být průsvitná, přisypte nastrouhanou mrkev a dvě minuty osmahněte.
- Brokolici rozeberte na růžičky a společně s vývarem, solí, česnekem a pepřem přidejte k šalotce a mrkvi.
- Asi po dvaceti minutách nalijte do polévky smetanu s nastrouhaným sýrem a vše dobře rozmixujte. Chvilku povařte.
- Rozpusťte si máslo, do kterého přidejte lžíci hořčice a nakrájené kostky chleba v něm dobře promíchejte. Krutony pečte v troubě a během pečení je obracejte.