Suroviny
- neloupané mandle 130 g
- cibule (menší) 2 ks
- řepkový olej 4 lžíce
- česnek 1 stroužek
- saturejka 1 lžička
- brambory 1 ks
- mořská sůl 1 lžíce
- brokolice (větší ) 1 ks
- limetková šťáva (z 1 limety nebo citronu)
- barevný pepř (mletý )
Postup přípravy
- Mandle namočte den předem do vody. Slijte je, zalijte vroucí vodou, nechte 10 minut odstát a snadno je oloupejte. Osušte je a nasucho je orestujte v pánvi.
- Cibuli nakrájejte nahrubo a opečte ji na rozehřátém oleji v hrnci doměkka. Česnek nakrájejte na plátky a společně se saturejkou ho přidejte k cibuli. Restujte 2 minuty a zalijte 2 l vody. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, vsypte do vody, osolte a uvařte doměkka.
- Mezitím opláchněte brokolici, odkrojte pár zelených růžiček a ponechte je stranou, zbylou část brokolice nakrájejte nahrubo do polévky a uvařte doměkka.
- Přisypte 2/3 mandlí a odložené růžičky brokolice, zastříkněte limetovou šťávou, opepřete a povařte 4 minuty. Odstavte, rozmixujte na hladký krém a ozdobte zbylými nasekanými mandlemi.