Suroviny
- fazole (černé nebo červené ) 1 konzerva (470 g)
- rajčata (oválná ) 5 ks
- česnek 6 stroužků
- olivový olej 2,5 lžíce
- cibule (menší ) 1 ks
- strouhanka panko 45 g
- vejce (velké ) 1 ks
- římský kmín 1 lžička
- polotvrdý sýr 4 plátky
- bazalka (lístky čerstvé ) 4 ks
- ciabatta (menší ) 4 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Místo rajčat můžete použít guacamole. Burgery podávejte se salátem s grilovanou kukuřicí a balkánským sýrem.
Článek
Vyzkoušejte recepty na nejlepší burgery
V posledních letech obliba hamburgerů v Čechách výrazně roste. Zapomeňte ovšem na fastfoodové prefabrikáty! Pokud na to půjdete pěkně od základů, použijete kvalitní maso,...
Postup přípravy
- Fazole slijte, propláchněte a nechte okapat. Rajčata rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte nadrobno do mísy. Česnek oloupejte a polovinu prolisujte k rajčatům. Přilijte polovinu olivového oleje, osolte, opepřete, promíchejte a nechte odpočinout při pokojové teplotě.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Fazole rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou nahrubo. Přisypte strouhanku a cibuli, prolisujte zbylý česnek, přidejte vejce a kmín, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Rozdělte na čtyři stejné části a z každé vytvarujte stejně velkou placku. Vyskládejte je na talíř, zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice na 30 minut nebo přes noc.
- V grilu na dřevěné uhlí rozdělejte středně velký oheň nebo pusťte plynový gril na střední teplotu. Placky potřete olejem a opékejte je z každé strany zhruba 4 minuty, až začnou tmavnout. Na poslední dvě minuty je posypte sýrem, zakryjte poklopem a nechte sýr rozpustit. Ciabatty podélně rozřízněte a řeznou stranou položte na 2 minuty na gril, aby zezlátly.
- Rajčata promíchejte s bazalkou. Na spodní část housky položte fazolovou placku, přidejte rajčata, přiklopte druhou část housky a ihned podávejte.