Suroviny
- fazole (fazole pinto) 250 g
- cibule (menší ) 2 ks
- extra virgin olivový olej 50 ml
- rajčatový protlak 2 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžíce
- uzená paprika (mletá ) 1 lžíce
- žampiony 5 ks
- nakládané okurky 150 g
- cuketa (malé ) 2 ks
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- smetana (rýžová ) 200 ml
- mořská sůl 1 lžíce
Postup přípravy
- Fazole namočte na 12 hodin do studené vody. Druhý den je slijte, zalijte novou vodou a uvařte doměkka, trvá to zhruba 45–50 minut.
- Cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno a opečte v hrnci na polovině rozehřátého olivového oleje dozlatova. Vmíchejte rajčatový protlak a dijonskou hořčici, krátce orestujte, vmíchejte uzenou papriku a po 10 vteřinách zalijte 800 ml vody.
- Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Nakládané okurky nakrájejte na nudličky. Vsypte do vody, osolte a na středním stupni vařte přibližně 10 minut.
- Mezitím nakrájejte cuketu na kostičky a opečte ji na pánvi na zbylém rozehřátém oleji dozlatova a doměkka.
- Uvařené fazole slijte, vsypte do omáčky a vařte zhruba 10 minut, až se tekutina téměř vyvaří a omáčka zhoustne.
- Škrob rozmíchejte ve 100 ml vody, vlijte do omáčky a za stálého míchání povařte 1 minutu. Odstavte, ochuťte solí a pepřem, vlijte smetanu a promíchejte. Přisypte orestovanou cuketu.
PRIMA TIP: Fazole pinto pocházejí z Mexika a poznáte je podle strakatého vzhledu a světle hnědé barvy. Mají lehce pikantní chuť a ve Střední America je často přidávají do náplní burritos či tortill. Hodí se však i do pomazánek nebo polévek.