návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Fazolový stroganoff s restovanou cuketou

Hodnoceno: 4x
4–5 porce
do 1,5 hodiny
Fazolový stroganoff s restovanou cuketou
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Fazolový stroganoff s restovanou cuketou
Klasický ruský pokrm v úpravě pro vegetariány i vegany. Typická sladkokyselá chuť, smetanová jemnost a pikantní ostrost po pepři zůstává, masové nudličky nahrazují fazole, nečekanou křupavost zajistí cuketa. Pokud nejste milovníci hub, klidně je zaměňte za cuketu. Její větší množství receptu vůbec neuškodí. Doplňte rýží, těstovinami nebo plátky pečených brambor.

Postup

  1. Fazole namočte na 12 hodin do studené vody. Druhý den je slijte, zalijte novou vodou a uvařte doměkka, trvá to zhruba 45–50 minut. 
  2. Cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno a opečte v hrnci na polovině rozehřátého olivového oleje dozlatova. Vmíchejte rajčatový protlak a dijonskou hořčici, krátce orestujte, vmíchejte uzenou papriku a po 10 vteřinách zalijte 800 ml vody. 
  3. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Nakládané okurky nakrájejte na nudličky. Vsypte do vody, osolte a na středním stupni vařte přibližně 10 minut. 
  4. Mezitím nakrájejte cuketu na kostičky a opečte ji na pánvi na zbylém rozehřátém oleji dozlatova a doměkka.
  5. Uvařené fazole slijte, vsypte do omáčky a vařte zhruba 10 minut, až se tekutina téměř vyvaří a omáčka zhoustne. 
  6. Škrob rozmíchejte ve 100 ml vody, vlijte do omáčky a za stálého míchání povařte 1 minutu. Odstavte, ochuťte solí a pepřem, vlijte smetanu a promíchejte. Přisypte orestovanou cuketu. 
PRIMA TIP: Fazole pinto pocházejí z Mexika a poznáte je podle strakatého vzhledu a světle hnědé barvy. Mají lehce pikantní chuť a ve Střední America je často přidávají do náplní burritos či tortill. Hodí se však i do pomazánek nebo polévek. 
Fazolový stroganoff s restovanou cuketou
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Fazolový stroganoff s restovanou cuketou

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Petr Klíma

Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Související témata: veganské recepty , fazole , cuketa , Hlavní jídla